Στη Σερβία ο Λαβρόφ μετά τη συμφωνία για το φυσικό αέριο

Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2022 14:51
UPD:14:53
REUTERS/EVGENIA NOVOZHENINA
A- A A+

O Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί την πρωτεύουσα της Σερβίας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε την Παρασκευή το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Λαβρόφ πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον ομόλογό του Νίκολα Σελάκοβιτς και τον πατριάρχη Πορφιρίγε.

Η επίσκεψη Λαβρόφ υπογραμμίζει τους παραδοσιακά φιλικούς δεσμούς που διατηρεί η βαλκανική χώρα με τη Ρωσία. «Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να απομονώσει τη Ρωσία και να μειώσει τις εισαγωγές ενέργειας από τη χώρα, η υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σερβία εμβαθύνει τους δεσμούς της με τη Μόσχα μέσω μιας νέας συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου», σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σχολιάζοντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ Πίτερ Στάνο δήλωσε ότι η Ένωση αναμένει από τη Σερβία «να μην ενισχύσει περαιτέρω τους δεσμούς της με τη Ρωσία». «Οι υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας, αναμένεται να ευθυγραμμίσουν σταδιακά τις πολιτικές τους έναντι τρίτων χωρών με τις πολιτικές και τις θέσεις που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ άλλων με περιοριστικά μέτρα», ανέφερε ο Στάνο.

Το Βελιγράδι έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά αρνήθηκε να συμμετάσχει στην επιβολή κυρώσεων. Μια μέρα πριν την ανακοίνωση για την ευρωπαϊκή συμφωνία απαγόρευσης των περισσότερων εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου αυτή την εβδομάδα, το Βελιγράδι ανακοίνωσε τριετή σύμβαση φυσικού αερίου με τη Μόσχα, προκαλώντας την επίπληξη των Βρυξελλών.

Ο Σέρβος πρόεδρος ανακοίνωσε την «πολύ ευνοϊκή» συμφωνία για το φυσικό αέριο, με «μακράν τους καλύτερους όρους στην Ευρώπη», μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν την Κυριακή. «Θα έχουμε έναν ασφαλή χειμώνα όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι τον χειμώνα, η Σερβία θα πληρώσει «το ένα δέκατο» της τιμής που πληρώνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή