Συνάντηση του ηγέτη της Αφρικανικής Ένωσης με Πούτιν για την «απελευθέρωση των αποθεμάτων δημητριακών»

Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2022 12:41
UPD:12:44
EPA/JOHN THYS / POOL
A- A A+

Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης και ο πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ, θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει την επισιτιστική ανασφάλεια στην ήπειρο.

Ο Σαλ και ο Μούσα Φακί Μαχαμάτ, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, θα φτάσουν στη Ρωσία την Πέμπτη και θα συναντήσουν τον Πούτιν την Παρασκευή στο Σότσι.

Η επίσκεψη σχεδιάστηκε «εν μέσω των προσπαθειών της προεδρίας να συμβάλει στον κατευνασμό του πολέμου στην Ουκρανία και στην απελευθέρωση αποθεμάτων δημητριακών και λιπασμάτων, ο αποκλεισμός των οποίων επηρεάζει ιδιαίτερα τις αφρικανικές χώρες», σύμφωνα με δήλωση στο πρακτορείο Τύπου της Σενεγάλης.

Ο Σολ συμμετείχε στη συζήτηση της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Τετάρτης για την επισιτιστική ασφάλεια, λέγοντας στους ηγέτες της ΕΕ μέσω βίντεο ότι η έλλειψη εφοδιασμού τροφίμων στην Αφρική ήταν «πολύ σοβαρή και ανησυχητική».

Η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, εμποδίζει τις εξαγωγές από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της χώρας.

Ο Σαλ απηχούσε επίσης τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε ότι η Αφρική και η Ευρώπη δεν πρέπει «να πέσουν στην παγίδα» και να αντισταθούν στην αφήγηση της Ρωσίας, η οποία κατηγορεί την έλλειψη στις δυτικές κυρώσεις. 

Η Αφρικανική Ένωση αποδέχτηκε επίσης το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλήσει μέσω βίντεο στην Αφρικανική Ένωση.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή