Καμία εμπλοκή πολιτικού προσώπου στην αγορά του ακινήτου στους Θρακομακεδόνες

Ο Κύπριος επιχειρηματίας, ¶θως Κοιρανίδης, αποδέκτης των εμβασμάτων για τη Μονή Βατοπεδίου
Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2008 10:49
UPD:10:56
A- A A+

Το ρόλο του Κυπρίου επιχειρηματία, ¶θου Κοιρανίδη, ως οικονομικού διαχειριστή της Μονής Βατοπεδίου, επιβεβαίωσαν στην κατάθεσή τους ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, οι μέτοχοι της εταιρείας NOLIDEN που αγόρασε το ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, Σπύρος Τζανής και Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.

Μετά βεβαιότητος ο νευροχειρούργος Σπύρος Τζανής και πιο επιφυλακτικός ο χημικός μηχανικός Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, υπέδειξαν τον ¶θω Κοιρανίδη, ως τον άνθρωπο, ο οποίος υπήρξε ο τελικός αποδέκτης στην Κύπρο, των δύο εμβασμάτων της NOLIDEN για το ολυμπιακό ακίνητο και την «δωρεά υπό όρους», συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωρακόπουλος, ερωτηθείς γιατί δεν κατέθεσε κατευθείαν το ποσόν στον τραπεζικό λογαριασμό της Μονής, απάντησε πως επιθυμία των κ.κ. Εφραίμ και Αρσενίου, ήταν τα χρήματα να καταλήξουν στον εκπρόσωπο της Μονής στην Κύπρο.

Εξάλλου ο κ.Τζανής διαβεβαίωσε κατηγορηματικά πως δεν υπήρχε η παραμικρή εμπλοκή πολιτικού προσώπου στην διαδικασία απόκτησης του ολυμπιακού ακινήτου από πλευράς τους, λέγοντας: «Η έννοια του καλόπιστου τρίτου, είναι η δική μας εταιρία. Διότι εμείς έχουμε εμπλακεί μέσα σε μία διαδικασία, χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα απ’ όλ’ αυτά, τα οποία αποκαλύπτονται αυτή τη στιγμή».

Όσον αφορά τον κ. Κοιρανίδη, ο επιχειρηματίας Αθ. Πάπιστας -μεγαλομέτοχος της εταιρείας ΑΝΘΕΜΙΑΣ Α.Ε., η οποία αγόρασε τα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν στη Μονή στη Θεσσαλονίκη- είχε καταθέσει πως στο Δ.Σ. της εταιρείας του μετείχε και π Κύπριος επιχειρηματίας, δηλώνοντας παράλληλα άγνοια για το αν ο τελευταίος είχε οιαδήποτε σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου.

Οι δύο μάρτυρες γνωρίζονται με τον επιχειρηματία Σπύρο Πολέμη στα τέλη του Ιανουαρίου του 2008, μέσω ενός τραπεζίτη ονόματι Σταύρος Παπαδόπουλος, με στόχο την ίδρυση ενός πρότυπου νοσοκομείου. Ένας δικηγόρος τους ενημερώνει για την ύπαρξη του ολυμπιακού ακινήτου που θα μπορούσε να στεγάσει την επιχείρηση, οπότε ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με τη Μονή Βατοπεδίου.

Τον Μάιο, τελειώνουν, οπότε αποστέλλεται στην Κύπρο, το ποσόν της αγοράς του ακινήτου μαζί με εκείνο της «δωρεάς υπό όρους» των 9 εκ. ευρώ. Η τελευταία - υποστήριξαν οι μάρτυρες - δεν σχετιζόταν άμεσα με την αγορά του ολυμπιακού ακινήτου και δεν αποτελούσε κρυφό τίμημα. Σε ερώτημα δε, με ποια εχέγγυα εμπιστεύτηκαν ένα τόσο μεγάλο ποσό, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει ένα έγγραφο που να κατοχυρώνει την προφορική συμφωνία για τη δωρεά, ο κος Τζανής απάντησε πως «απέναντί μου είχα την Ορθοδοξία και τους εκπροσώπους της. Δεν μιλάμε για οποιονδήποτε επιχειρηματία».

Ο έτερος μάρτυρας, διευκρίνισε περισσότερο τους λόγους της συμφωνίας: Κατά τις διαπραγματεύσεις με τη Μονή για το ολυμπιακό ακίνητο, η Μονή ενημέρωσε τους δύο άνδρες για τις μελλοντικές δραστηριότητες ενός κοινωφελούς Ιδρύματος που επρόκειτο να δημιουργήσει στο Γραμματικό, το οποίο θα περιελάμβανε γηροκομείο, κέντρο αποκατάστασης αναπήρων κ.ά.. Υπήρξε λοιπόν η συμφωνία για την αγορά του ακινήτου και η προφορική διαβεβαίωση από πλευράς NOLIDEN, πως θα προέβαινε σε μία δωρεά υπό τον όρο ότι θα συμμετείχε στην κατασκευή και διαχείριση του Ιδρύματος.

«Προσπαθούσαμε να μην χάσουμε το ακίνητο. Προσπαθούσαμε να μην βρεθούμε στον αέρα, να μην μας χρησιμοποιήσουν σαν "λαγούς"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας.

Κληθείς να σχολιάσει το ύψος της αγοράς του ολυμπιακού ακινήτου, ο κ. Τζανής απάντησε πως «στα 41 εκ. ήταν λίγο τσιμπημένη, αλλά το κτήριο μας βόλευε. Γνωρίζαμε πως δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτήριο, αλλά ξέραμε πως η αλλαγή της χρήσης στην περιοχή, ήταν εφικτή. Αν πάλι δεν γινόταν νοσοκομείο, θα μπορούσε να γίνει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο: Για να το φτιάχναμε από την αρχή θα χρειάζονταν πέντε χρόνια, οπότε αγοράζοντας το κτήριο, θα ήμασταν 5 χρόνια μπροστά από τον ανταγωνισμό».

Ο νευροχειρούργος εκλήθη επίσης από τον βουλευτή της ΝΔ, Μανούσο Βολουδάκη, να παράσχει διευκρινίσεις για το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Πραξιτέλειο Θεραπευτήριο» (πρώην ΚΟΡΦΙΛ) της οποίας είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, καθώς όπως είπε, «η ΚΟΡΦΙΛ είναι μια εταιρεία, η οποία είχε κάποιο ρόλο στις υποθέσεις του Χρηματιστηρίου 1999-2000 και μας ενδιαφέρει να δούμε και πώς κινούνται μερικά πράγματα σ’ αυτή τη χώρα διαχρονικά».

Αφού υπογράμμισε ότι η εταιρεία του «δεν εμπλέκεται στην όλη διαδικασία», ο κ. Τζανής διευκρίνισε πως έχει τον «Όμιλο Γαληνό μαζί με δύο διαγνωστικά κέντρα και έχει και το μάνατζμεντ της Κλινικής Αθηνάς. Μέτοχοι πλέον που να ελέγχουν πάνω από το 5% της εταιρείας, είναι μόνον η εταιρεία Brunswick Holdings Hellas. O Σαμ Φάις συμμετέχει με ένα ποσοστό γύρω στο 3,1%, αλλ’ επιθυμεί να πουλήσει τις μετοχές του, ενώ ο Βασίλης Ζούλοβιτς δεν συμμετέχει στις κοινές μετοχές - αλλά με 4% στις προνομιούχες. ¶λλος μέτοχος με πάνω από 1,5% είναι ο επιχειρηματίας κος Μπιθαράς της BSB και μια ομάδα γιατρών», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή