Η ηθοποιός Άμπερ Χερντ δυσφήμησε τον πρώην σύζυγό της, Τζόνι Ντεπ, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας, όπως έκρινε αμερικανικό δικαστήριο, βάζοντας τέλος στην πολύκροτη δίκη που έφερε στο φως της δημοσιότητας άγνωστες πτυχές της προσωπικής ζωής των δυο σταρ του Χόλυγουντ.
Οι επτά ένορκοι έκριναν ότι ο τίτλος και τα αποσπάσματα ενός άρθρου γνώμης της Άμπερ Χερντ, που δημοσιεύτηκε το 2018, περιείχαν συκοφαντικά σχόλια για τη σχέση της με τον Τζόνι Ντεπ.
Ως εκ τούτου, το δικαστήριο επιδίκασε στον Τζόνι Ντεπ αποζημίωση ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Ντεπ είχε μηνύσει την πρώην σύζυγό του Άμπερ Χερντ για συκοφαντική δυσφήμιση έναντι 50 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα άρθρο του 2018 που έγραψε για την Washington Post κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τον Ντεπ για ενδοοικογενειακή βία.
Το δικαστήριο κατέληξε επίσης σε ετυμηγορία σχετικά με αγωγή 100 εκατομμυρίων δολαρίων που κατατέθηκε κατά του Ντεπ από την Άμπερ Χερντ. Η ηθοποιός ζητούσε αποζημίωση έπειτα από δηλώσεις του Άνταμ Γουόλντμαν, δικηγόρου του ηθοποιού, που την είχε κατηγορήσει πως ψεύδεται. Από την πλευρά της η Χερντ κέρδισε μία από τις αντεγκλήσεις της εναντίον του Ντεπ, για σχόλια του δικηγόρου του στην Daily Mail και υπέρ της επιδικάστηκε αποζημίωση 2 εκατ. δολαρίων.
Να σημειωθεί ότι οι τιμωρητικές αποζημιώσεις στην πολιτεία της Βιρτζίνια περιορίζονται στα 350.000 δολάρια και ο δικαστής μείωσε την αποζημίωση σε αυτό το ποσό.
Η δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Απρίλιο και οι ένορκοι έχουν ακούσει συνολικά περισσότερες από 100 ώρες κατάθεσης. Έχουν ακούσει από δεκάδες μάρτυρες από τον Ντεπ και την Χερντ, και συζήτησαν για σχεδόν 14 ώρες πριν καταλήξουν σε ετυμηγορία.
Τζόνι Ντεπ: Οι ένορκοι μου έδωσαν τη ζωή μου πίσω Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας ο Τζόνι Ντεπ έκανε μία ανάρτηση στο Instagram.
«Ψευδείς και βαρύτατες κατηγορίες διακινήθηκαν εις βάρος μου μέσω των μέσω ενημέρωσης που οδήγησαν σε ένα μπαράζ περιεχομένου μίσους, αν και ποτέ δεν υπήρξαν [επίσημες] κατηγορίες εναντίον μου» αναφέρει ο διάσημος ηθοποιός, κάνοντας λόγο για «σεισμικό αντίκτυπο στη ζωή και την καριέρα του». «Έξι χρόνια μετά, οι ένορκοι μού έδωσαν τη ζωή μου πίσω».
Στην ανάρτησή του ο Τζόνι Ντεπ αναφέρει: «Πριν από έξι χρόνια, η ζωή μου, η ζωή των παιδιών μου, οι ζωές των πιο κοντινών μου, αλλά και οι ζωές των ανθρώπων που για πολλά, πολλά χρόνια με στήριζαν και με πίστευαν άλλαξαν για πάντα. Όλα εν ριπή οφθαλμού.
Ψεύτικες, πολύ σοβαρές και εγκληματικές καταγγελίες από τα μέσα ενημέρωσης με βάρυναν, τα οποία σήκωσαν ένα ατελείωτο κύμα μίσους, παρ' όλο που δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες εναντίον μου. Έκαναν τον γύρο του κόσμου δύο φορές μέσα σε ένα νανοδευτερόλεπτο και είχε σεισμικό αντίκτυπο στη ζωή και την καριέρα μου. Και έξι χρόνια αργότερα, οι ένορκοι μου έδωσαν πίσω τη ζωή μου.
Από την πρώτη στιγμή ο στόχος μου ήταν να αποκαλυφθεί η αλήθεια, ανεξαρτήτως της έκβασης. Το να πω την αλήθεια ήταν κάτι που όφειλα στα παιδιά μου και σε όλους εκείνους των οποίων η στήριξη παρέμεινε ακλόνητη. Νιώθω ειρηνικά γνωρίζοντας ότι το κατόρθωσα».
Καταλήγοντας ο Τζονι Ντεπ στέλνει το μήνυμα πως «η αλήθεια δεν χάνεται ποτέ».
AP/KEVIN LAMARQUE
Άμπερ Χερντ: Νιώθω απογοήτευση Από την πλευρά της η Άμπερ Χερτντ, σε ανάρτησή της στο Twitter, δηλώνει απογοητευμένη και, εκτός ότι λυπάται επειδή έχασε την υπόθεση, λυπάται επειδή έχασε το δικαίωμα που πίστευε ότι είχε ως Αμερικανίδα –να μιλάει ελεύθερα και ανοιχτά.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Άμπερ Χερτντ «Η απογοήτευση που νιώθω σήμερα είναι μεγάλη.
Έχει ραγίσει η καρδιά μου που το βουνό των αποδεικτικών στοιχείων δεν ήταν αρκετό για να αντισταθεί στη δυσανάλογη δύναμη και επιρροή του πρώην συζύγου μου.
Είμαι ακόμη πιο απογοητευμένη με το τι σημαίνει αυτή η ετυμηγορία για άλλες γυναίκες. Είναι μια οπισθοδρόμηση. Γυρίζει πίσω τον χρόνο σε μια εποχή που μια γυναίκα η οποία μίλησε, θα μπορούσε να ντροπιαστεί και να ταπεινωθεί δημόσια. Ανατρέπει την ιδέα ότι η βία κατά των γυναικών πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Πιστεύω ότι οι δικηγόροι του Τζόνι κατάφεραν να κάνουν τους ενόρκουςνα αγνοήσουν το βασικό ζήτημα της ελευθερίας του λόγου και τα στοιχεία που ήταν τόσο πειστικά κι έτσι κερδίσαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Λυπάμαι που έχασα αυτή την υπόθεση. Αλλά λυπάμαι ακόμη περισσότερο που φαίνεται ότι έχασα το δικαίωμα που πίστευα ότι είχα ως Αμερικανίδα –να μιλάω ελεύθερα και ανοιχτά».