Β. Κορέα: Νέο «πάγωμα» των σχέσεων με τη Ν. Κορέα

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008 07:50
A- A A+

Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας έκανε γνωστό ότι διακόπτει τα δρομολόγια των τρένων που συνέδεαν τη χώρα με τη Νότια Κορέα, ουσιαστικά διακόπτοντας τις συγκοινωνίες με τη γειτονική της χώρα, απελαύνει πολλούς από τους νοτιοκορεάτες που εργάζονται σε βιομηχανικό συγκρότημα στην μεθόριο, από 1ης Δεκεμβρίου, και ότι αναστέλλει όλες τις επισκέψεις τουριστών στην πόλη Κεσόνγκ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σκληρή στάση της Σεούλ έναντι της Πιονγκγιάνγκ.

Ανακοινωθέν των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας που μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν "το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της επικρατούσας άσχημης κατάστασης".

Η εξέλιξη αυτή ακολούθησε την διακοπή της παροχής βοήθειας από τη Νότια Κορέα στη Βόρεια χωρίς την επιβολή όρων, μετά την ανάδειξη του συντηρητικού προέδρου Λι Μιουνγκ μπακ στις αρχές του χρόνου. Ο Λι είπε ότι η συνέχιση των επενδύσεων και της παροχής βοήθειας θα εξαρτηθεί από το εάν η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει την διαδικασία απεμπόλησης του οπλικού πυρηνικού της προγράμματος, όρο από τον οποίο αρνείται να υπαναχωρήσει.

Τον περασμένο μήνα η Πιονγκγιάνγκ είχε απειλήσει ότι θα μετατρέψει τη Νότια Κορέα "σε συντρίμμια" εάν δεν σταματήσει την αποστολή φυλλαδίων με πληροφοριακό και προπαγανδιστικό περιεχόμενο στη Βόρεια Κορέα.

Οι εξαμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ - το οποίο ξανάρχισε όταν η βορειοκορεάτικη ηγεσία κατηγόρησε την Δύση και τη Νότια Κορέα ότι αθετούν τις υποσχέσεις τους -, σχεδιάζεται να επαναληφθούν στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή