Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν θα επιτεθεί στη Ρωσία- Πώς σχολιάζει η Μόσχα την αποστολή εκτοξευτήρων ρουκετών από τις ΗΠΑ

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 11:20
UPD:11:26
wikimedia commons/Spc. Russell J. Good
A- A A+

Η Ουκρανία «δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί στη Ρωσία» διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της ώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός ηγέτης μίλησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Newsmax, λίγες ώρες μετά την αναγγελία της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι θα στείλει εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών στον στρατό της Ουκρανίας

Η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και όπως διευκρίνισε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου πρόκειται για HIMARS, αυτοκινούμενους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών, προσαρμοσμένους σε ελαφριά τεθωρακισμένα. Μια ανησυχία τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών μεγαλύτερης εμβέλειας είναι αν η Ουκρανία θα τα χρησιμοποιούσε για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, κάτι που ενέχει το ρίσκο να επεκταθεί ο πόλεμος και να παρασύρει στη σύγκρουση χώρες του ΝΑΤΟ. Πάντως ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσέφερε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα πυραυλικά συστήματα για να στοχεύσει σε ρωσικό έδαφος.

Τις ίδιες διαβεβαιώσεις επανέλαβε ο Ζελένσκι στη συνέντευξή του, επιμένοντας ότι τα συστήματα θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για αυτοάμυνα. «Δεν μας ενδιαφέρει η Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν πολεμάμε στο έδαφός τους όπως κάνουν με εμάς», είπε ο Ζελένσκι. 

Πώς σχολιάζει η Μόσχα

Σε μια πρώτη αντίδραση από τη Ρωσία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε ότι Μόσχα βλέπει την απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν προηγμένα πυραυλικά συστήματα και πυρομαχικά στην Ουκρανία ως «εξαιρετικά αρνητικ», αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης.

«Οι προσπάθειες να παρουσιαστεί ότι η απόφαση περιέχει ένα στοιχείο ''αυτοπεριορισμού'' είναι άχρηστες», είπε ο Ριάμπκοφ. «Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, επικεφαλής μιας ομάδας κρατών, εμπλέκονται σε μια σκόπιμη προσφορά όπλων στο καθεστώς του Κιέβου είναι προφανές», πρόσθεσε. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή