Υπερτιμολογημένες εκτάσεις και παράνομες παραχωρήσεις

Κατάθεση πρώην νομάρχη Χαλκιδικής Αργ. Λαφαζάνη
Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008 10:12
UPD:11:50
A- A A+

Τη βεβαιότητά του ότι οι παραχωρούμενες εκτάσεις του Δημοσίου που ανταλλάχθηκαν με τη λίμνη Βιστωνίδα, υποτιμολογήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, εξέφρασε ο πρώην νομάρχης Χαλκιδικής, Αργύρης Λαφαζάνης, κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Βατοπεδίου. Επίσης χαρακτήρισε παράνομες τις παραχωρήσεις που έγιναν στο νομό Χαλκιδικής συνολικά και γι αυτό όπως είπε, διατάχθηκε και ΕΔΕ που καταλόγισε ευθύνες.

«Τα 16 οικόπεδα στη Σάρτη έχουν εκτιμηθεί σε 1,2 εκ. ευρώ, ενώ η αξία του είναι κατά τη γνώμη μου, περίπου διπλάσια. Τα 220 στρέμματα του Ξηροποτάμου έχουν τρομακτική αξία - με πάνω από 200 χιλιάδες το στρέμμα αγγίζουν τα 45 εκ. ευρώ, παραλιακά, σε μια περιοχή από τις καλύτερες της Χαλκιδικής», διευκρίνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Κληθείς μάλιστα από τον Γρ. Νιώτη να αποτιμήσει τα 8.600 στρέμματα της Ουρανούπολης ως «άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα», (όπως έχει εμφανιστεί σε δύο σημεία του συμβολαίου) ο μάρτυς ανέφερε πως η αξία της έκτασης είναι αστρονομική -«100.000 ευρώ το στρέμμα το λιγότερο», όπως είπε- , αλλά «εδώ ίσως υπερβάλλουμε. Δεν ήταν δυνατόν 8500 στρέμματα να γίνουν οικόπεδα. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοιος οικισμός», παρατήρησε.

Ο κ. Λαφαζάνης μετέφερε στην Εξεταστική Επιτροπή τις εκτιμήσεις των δασικών της Χαλκιδικής ότι η έκταση στην Ουρανούπολη είναι δάσος, απ’ το οποίο την περίοδο 1995-2002 έγιναν παραχωρήσεις οικοπέδων, επτακόσιες τον αριθμό.

Ανάλογη καταγγελία είχε κάνει στην Εξεταστική Επιτροπή και η διευθύντρια Πολιτικής Γης το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη, προκειμένου να στηρίξει τη θέση της, ότι η έκταση ήταν δασική και όχι δάσος. Ο κ. Λαφαζάνης ωστόσο, ήταν απόλυτος: Οι εν λόγω παραχωρήσεις (στο νομό Χαλκιδικής συνολικά), ήταν σχεδόν όλες παράνομες και γι’ αυτό διατάχθηκε και ΕΔΕ που καταλόγισε ευθύνες. «Τώρα, αν μπήκε στο αρχείο της Εισαγγελίας, ή αν εμείς οι ίδιοι δεν θελήσαμε να τιμωρήσουμε τους υπαλλήλους, είναι άλλη ιστορία», πρόσθεσε.

Ανάμεσα στις παραχωρήσεις αυτές που έγιναν έναντι ευτελούς τιμήματος (1,5 εκατ. δρχ. για ένα παραλιακό στρέμμα) με βλάβη του Δημοσίου, υπάρχει και η παραχώρηση 300 στρεμμάτων στο Παλιούρι προς τη Μονή Ιβήρων, από έκταση της Εταιρείας Τουριστικά Ακίνητα.

Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε επίσης οτι οι υπογραφές για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας με εκτάσεις του Δημοσίου «μπήκαν στις 26 Ιουλίου 2006, δύο μέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μονή Βατοπεδίου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή