Τουρκία: Τι ζητάει από Φινλανδία και Σουηδία; Να αλλάξουν τους νόμους εάν χρειαστεί

Τρίτη, 31 Μαΐου 2022 14:51
UPD:14:53
REUTERS/MICHELE TANTUSSI
A- A A+

Φινλανδία και Σουηδία θα πρέπει να αλλάξουν τους νόμους τους εάν χρειαστεί, για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Τουρκίας και να κερδίσουν την υποστήριξή της για την προσπάθειά τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών την Τρίτη, «εδραιώνοντας την απειλή βέτο σε μια ιστορική διεύρυνση της συμμαχίας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεμύνησε ότι η Τουρκία δεν θα άρει το βέτο της αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, απηχώντας τα πρόσφατα σχόλια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Δήλωσε μάλιστα ότι η Τουρκία έδωσε στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών που επισκέφτηκαν την Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα έγγραφα που περιγράφουν τις τουρκικές απαιτήσεις. Όπως σημείωσε, αναμένει την απάντησή τους και αναμένει από τους συμμάχους να εργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο, για την έγκρισή τους χρειάζεται το «ναι» και από τις 30 χώρες μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας.  Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, στις 13 Μαΐου αντιτάχθηκε στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με το σκεπτικό ότι αφενός φιλοξενούν άτομα που συνδέονται με ομάδες που θεωρεί τρομοκρατικές, μεταξύ τους το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), αφετέρου οι δύο χώρες διέκοψαν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία το 2019.

«Είναι αδύνατα τα αιτήματά μας; Όχι. Θέλουμε να σταματήσουν την υποστήριξή τους στην τρομοκρατία», είπε ο Τσαβούσογλου μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Πρόσθεσε επίσης ότι η Άγκυρα γνωρίζει ότι ορισμένα από τα αιτήματά της θα απαιτούσαν την τροποποίηση των νόμων. «Το έθεσαν ως εξής: "αφού είμαστε πολύ μακριά από περιοχές με τρομοκρατία, οι νόμοι μας είναι σχεδιασμένοι με αυτόν τον τρόπο". Λοιπόν, τότε πρέπει να τους αλλάξετε», είπε. 

Οι δύο χώρες από την πλευρά τους έχουν δηλώσει ότι καταδικάζουν την τρομοκρατία και είναι ανοιχτές στον διάλογο.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εργάζεται για το θέμα και πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών στις Βρυξέλλες και με τις τρεις χώρες. Όμως ο Τούρκος υπουργος δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν βλέπει νόημα σε μια τέτοια συνάντηση προτού η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ανταποκριθούν στα γραπτά αιτήματά της.  «Πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένα πράγματα για να συζητήσουμε», είπε.

Στο μεταξύ σε άρθρο του στον Economist ο πρόεδρος της Τουρκίας επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους απορρίπτει την ένταξη στη συμμαχία Φινλανδίας και Σουηδίας, κάνοντας παράλληλα λόγο για «άγνοια» όσων αμφισβητούν τη σχέση της Τουρκίας με τη βορειοατλαντική συμμαχία. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή