Politico: Οι 26 παραδόθηκαν στον Ορμπαν

Τρίτη, 31 Μαΐου 2022 07:24
UPD:07:25
REUTERS/JOHANNA GERON
A- A A+

«Στον αγώνα τους ενάντια στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ηγέτες της ΕΕ παραδόθηκαν στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν — συνθηκολογώντας με τα αιτήματά του και χορηγώντας στη Βουδαπέστη σχεδόν πλήρη εξαίρεση από το νέο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο», γράφει η ιστοσελίδα Politico.

Η υποχώρηση στον Όρμπαν, ο οποίος επί 26 ημέρες εμπόδιζε το προτεινόμενο εμπάργκο, επέτρεψε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να υιοθετήσουν αργά το βράδυ της Δευτέρας ένα έκτο πακέτο κυρώσεων για την τιμωρία της Μόσχας για εισβολή στην Ουκρανία. Κυρίως όμως γλίτωσε τις Βρυξέλλες από μια  αποτυχία να εφαρμόσει το πολυδιαφημισμένο εμπάργκο.

«Αν κοιτάξετε την υπόθεση που κράτησε έναν ολόκληρο μήνα», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ για τις προσπάθειες παρεμπόδισης του Όρμπαν, «ναι, πήρε πολλά - και κράτησε τους πάντες ομήρους».

Ο ίδιος ο Όρμπαν δημοσίευσε μια σύντομη δήλωση ικανοποίησης στο Facebook: «Επιτεύχθηκε μια συμφωνία. Η Ουγγαρία εξαιρείται από το εμπάργκο πετρελαίου!».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το εμπάργκο θα σταματήσει το 90% των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου προς τις χώρες της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, στερώντας το Κρεμλίνο από κρίσιμα έσοδα για τη χρηματοδότηση του πολέμου.

Το έκτο πακέτο των κυρώσεων περιλαμβάνει άλλες σκληρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αποκοπής της Sberbank, της μεγαλύτερης καταναλωτικής τράπεζας της Ρωσίας, από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. Οι νέες κυρώσεις στοχεύουν επίσης τον Πατριάρχη Κύριλλο, τον ηγέτη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και στενό σύμμαχο του Πούτιν, καθώς και Ρώσους στρατιωτικούς αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τις θηριωδίες στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις που κατείχαν Ρωσικές δυνάμεις.

Τα μέτρα πρέπει να τεθούν σε νομική γλώσσα και να εγκριθούν επίσημα από το Συμβούλιο της ΕΕ — διατυπώσεις που αξιωματούχοι είπαν ότι θα πραγματοποιηθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή