Βραζιλία: Στους 91 οι νεκροί από τις πλημμύρες, δεκάδες οι αγνοούμενοι

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022 21:23
UPD:31/05/2022 18:02
via REUTERS/BRAZILIAN PRESIDENCY
A- A A+

Οι αρχές στην επαρχία Περναμπούκο της βορειοανατολικής Βραζιλίας ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι επιβεβαιώθηκαν 91 θάνατοι από πλημμύρες το Σαββατοκύριακο, ενώ άλλοι δώδεκα άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Εκατοντάδες κρατικοί και ομοσπονδιακοί διασώστες αναζητούσαν 26 άτομα που αγνοούνται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την επίσημη δήλωση.

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου πέταξε τη Δευτέρα πάνω από την πληγείσα περιοχή της πρωτεύουσας του Περναμπούκο, Ρεσίφε, και τη γειτονική Τζαμποατάο ντος Γκουαράπες. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη συνέχεια, είπε ότι η προσγείωση στο ελικόπτερο δεν ήταν δυνατή λόγω του εδάφους που έχει καταρρεύσει από τις βροχές.

Σημείωσε επίσης ότι η χώρα έχει βιώσει πρόσφατα παρόμοιες καταστροφές στα βουνά πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο, στη νότια πολιτεία Bahia και στην πολιτεία Μίνας Γκεράις.

«Δυστυχώς, αυτές οι καταστροφές συμβαίνουν σε μια χώρα στο μέγεθος μιας ηπείρου», είπε. «Είμαστε όλοι λυπημένοι. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στα μέλη της οικογένειας. Ο μεγαλύτερος στόχος μας είναι να παρηγορήσουμε τις οικογένειες και επίσης, με υλικά μέσα, να φροντίσουμε τον πληθυσμό».

REUTERS/STRINGER

Η κυβέρνηση κινείται για να διαθέσει κονδύλια σε δήμους που έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Ντάνιελ Φερέιρα. Τόνισε επίσης ένα νέο πιστωτικό όριο που διατίθεται σε πόλεις που έχουν πληγεί από τέτοιες καταστροφές.

Οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή συμβάλλει σε πιο έντονες βροχοπτώσεις και η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή έχει ταξινομήσει τη μητροπολιτική περιοχή του Ρεσίφε ως μία από τις πιο ευάλωτες πόλεις του κόσμου. Η χαμηλή περιοχή του μετρό βρίσκεται στο δέλτα τριών ποταμών, διαθέτει πλημμυρικές πεδιάδες και ένα δίκτυο δεκάδων καναλιών και φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Πηγή: Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή