Γαλλία: Έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης για τα επεισόδια στον τελικό του Champions League

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022 14:43
UPD:17:27
REUTERS/VINCENT WEST
A- A A+

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποίησε σήμερα (30/5) η γαλλική κυβέρνηση, με θέμα τα έκτροπα που σημειώθηκαν στον τελικό του Champions League το βράδυ του Σαββάτου.

Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού δήλωσε ότι οι οπαδοί της Λίβερπουλ εμφανίστηκαν χωρίς εισιτήρια, κάτι που είχε επιβεβαιώσει η UEFA κάνοντας λόγο για «πλαστά εισιτήρια».

Το πρόβλημα με τους φιλάθλους στον αγώνα του «Σταντ ντε Φρανς» έγινε πολιτικό ζήτημα ενόψει των γαλλικών κοινοβουλευτικών εκλογών στα μέσα Ιουνίου. Επιπροσθέτως, η Γαλλία φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι το 2023 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024.

«Οι εικόνες είναι θλιβερές, είναι ανησυχητικές γιατί μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες», είπε ο ηγέτης της ακροαριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν αποκάλεσε το περιστατικό «ταπεινωτικό» για τη Γαλλία.

Ο ακροδεξιός πολιτικός Ερίκ Ζεμούρ υποστήριξε ότι το πρόβλημα προκλήθηκε κυρίως από ντόπιους νέους από την κοντινή συνοικία του Παρισιού Σεν Ντενί κι όχι από οπαδούς της Λίβερπουλ.

Η υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουντέ-Καστεγά, δήλωσε ότι οι οπαδοί της Λίβερπουλ χωρίς έγκυρα εισιτήρια ευθύνονται για τα αρχικά προβλήματα με τον κόσμο στον τελικό του Champions League, με το πρόβλημα στη συνέχεια να επιδεινώνεται από τους ντόπιους νέους που προσπαθούσαν να εισβάλλουν στο γήπεδο.

«Αυτό που πραγματικά πρέπει να έχουμε κατά νου, είναι ότι αυτό που συνέβη πρώτα απ' όλα ήταν αυτή η μαζική συγκέντρωση Βρετανών υποστηρικτών της Λίβερπουλ, χωρίς εισιτήρια ή με πλαστά εισιτήρια», δήλωσε σήμερα (30/5) η Ουντέ-Καστεγά στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

«Όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στην είσοδο του σταδίου, θα υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να περάσουν με δύναμη μέσα από τις πόρτες του Stade de France και ορισμένοι νέοι από την κοντινή περιοχή που ήταν παρόντες προσπάθησαν να μπουν μέσα με το πλήθος».

Ο αγώνας ξεκίνησε με καθυστέρηση 36 λεπτών, καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να συγκρατήσει τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο στάδιο χωρίς εισιτήρια, ενώ ορισμένοι κάτοχοι εισιτηρίων παραπονέθηκαν ότι δεν τους επιτράπηκε η είσοδος.

Ο Κρις Φιλπ, υπουργός Τεχνολογίας της Βρετανίας, δήλωσε σοκαρισμένος από τις εικόνες. «Έμεινα τρομοκρατημένος όταν είδα αυτές τις φωτογραφίες φιλάθλων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, φιλάθλωνν με ειδικές ανάγκες, να τους ψεκάζει με πιπέρι η γαλλική αστυνομία. Και από τις φωτογραφίες που είδα δεν υπήρχε προφανής δικαιολογία γι΄ αυτό το είδος συμπεριφοράς», είπε.

Η Ουντέ-Καστεγά διευκρίνισε ότι δεν υπήρξαν προβλήματα με τους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Σαββάτου και ότι η ισπανική ομάδα είχε καταφέρει να ελέγξει τους φιλάθλους της καλύτερα από τη Λίβερπουλ.

Όπως είπε, η Γαλλία θα πρέπει να εξετάσει την ενίσχυση της ασφάλειας σε αγώνες ποδοσφαίρου υψηλού κινδύνου. Να σημειωθεί πως μία ημέρα αργότερα από τον τελικό, χθες (29/5), σημειώθηκαν πολύ μεγαλύτερης έκτασης επεισόδια σε ένα άλλο γήπεδο της γαλλικής επικράτειας, εκείνο της Σεντ Ετιέν, όπου οι «Στεφανουά» ηττήθηκαν στα πέναλτι από την Οσέρ και υποβιβάστηκαν.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις