Γ. Οικονόμου: Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για την τουρκική προκλητικότητα

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022 14:20
UPD:14:37
INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
A- A A+

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για την τουρκική προκλητικότητα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.  

«Η χώρα μας ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα απάντησε ότι «ο αναθεωρητισμός και η προκλητική στάση της Τουρκίας έχει καταδικαστεί με όλους τους τρόπους από τους Ευρωπαίους ηγέτες και σε μία περίοδο μάλιστα που ο κόσμος υφίσταται τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Για την κατάληψη των ελληνόκτητων τάνκερ από ιρανικές δυνάμεις ο κ. Οικονόμου σχολίασε πως «πρόκειται για μια εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια και γι' αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα». Επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους της και έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία που πλέουν στην γύρω περιοχή έτσι ώστε, όπως είπε, να προσαρμοστούν στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση που διαμόρφωσε η τακτική του Ιράν.

«Όποιες ενέργειες έγιναν και αφορούν σε πετρέλαιο ιρανικών συμφερόντων είναι ενέργειες που έγιναν με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας και μετά από αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αποφάσεις έναντι των οποίων δεν προσέφυγαν οι αρχές των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται από την απόφαση αυτή. Υπήρχε το χρονικό περιθώριο να γίνει προσφυγή ή να διεκδικήσουν κάποια αναστολή της έκδοσης της δικαστικής απόφασης και κάτι τέτοιο δεν έγινε. Με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις που η χώρα έχει υπογράψει τις τελευταίες 3 δεκαετίες και την απόφαση της ανεξάρτητης δικαιοσύνης έγινε η ενέργεια αυτή στο πλοίο που είχε το ιρανικό πετρέλαιο» τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή