«Μάχη» στον Ειρηνικό: Η Κίνα και οι νησιωτικές χώρες δεν κατέληξαν σε συμφωνία ασφαλείας

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022 13:44
UPD:13:48
REUTERS/KIM KYUNG-HOON
A- A A+

Η Κίνα απέτυχε να κερδίσει την υποστήριξη από τις χώρες της Ειρηνικού για μια συνολική εταιρική σχέση με επίκεντρο την ασφάλεια. Σε τηλεδιάσκεψη με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών τη Δευτέρα, οι ηγέτες από οκτώ νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού συμφώνησαν να συνεργαστούν σε πέντε τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγείας, της διαχείρισης καταστροφών και της γεωργίας. Ωστόσο, ο Γουάνγκ Γι σημείωσε ότι χρειάζεται περισσότερη συζήτηση για το Κοινό Αναπτυξιακό Όραμα Χωρών Κίνας-Ειρηνικού που είχε προτείνει το Πεκίνο.

Το πλήγμα για την Κίνα ήρθε αφού οι ΗΠΑ και η Αυστραλία προσπάθησαν να ανατρέψουν τις προσπάθειες του Πεκίνου να προσελκύσει τα μικρά, κυρίως φτωχά έθνη των νησιών του Ειρηνικού στην αγκαλιά του, σχολιάζουν οι Financial Times.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένυ Γουόνγκ, έσπευσε στα Φίτζι την Πέμπτη, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Φρανκ Μπαϊνιμαράμα. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή, την παραμονή της άφιξης του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών στα Φίτζι, ότι η Σούβα θα συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ Ινδο-Ειρηνικού, το σχέδιο της Ουάσιγκτον για να αντιμετωπίσει την πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου του Πεκίνου.

Η σύναψη συμφωνίας ασφαλείας της Κίνας με τις Νήσους Σολομώντα τον περασμένο μήνα, η οποία επιτρέπει στο Πεκίνο να αναπτύξει αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα, σήμανε το συναγερμό στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία, τους παραδοσιακούς εταίρους ασφαλείας της περιοχής.

Οι διαπραγματεύσεις του Πεκίνου με το Κιριμπάτι για μια παρόμοια συμφωνία και η πρόταση της Κίνας για την περιφερειακή συμφωνία ενέτειναν αυτό το άγχος.

Ο Ντέιβιντ Πανουέλο, πρόεδρος των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας, προέτρεψε τους ηγέτες 21 άλλων νησιωτικών εθνών του Ειρηνικού σε επιστολή της 20ης Μαΐου να μην υπογράψουν την πρόταση του Πεκίνου, η οποία- προειδοποίησε- αποσκοπούσε στην απόκτηση «πρόσβασης και ελέγχου της περιοχής μας, με αποτέλεσμα τη διάσπαση της περιφερειακής ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας».

Το γεγονός ότι η Μικρονησία είναι επιφυλακτική για τη συμφωνία ήταν αναμενόμενο, καθώς αποτελεί μέρος μιας ελεύθερης σύνδεσης με τις ΗΠΑ, η οποία δίνει στην Ουάσιγκτον λόγο για τις σχέσεις της για την ασφάλεια με άλλα έθνη. Αλλά η αποτυχία του Γουάνγκ να λάβει άμεση έγκριση της πρότασης τη Δευτέρα έδειξε ευρύτερες ανησυχίες, τονίζουν οι FT. Η συνάντηση περιελάμβανε τις εξής περιοχές: Φίτζι, Σαμόα, Τόνγκα, Κιριμπάτι, Παπούα Νέα Γουινέα, Βανουάτου, Νήσοι Σολομώντα και Νιούε.

Το προσχέδιο της συμφωνίας ανέφερε τη συνεργασία για τις ανησυχίες των νησιωτικών εθνών του Ειρηνικού, όπως η κλιματική αλλαγή και η αλιεία, αλλά οι προτεραιότητες ασφάλειας και οι πολιτικές προτεραιότητες, όπως ο συντονισμός των θέσεων στον ΟΗΕ και στα περιφερειακά όργανα, αποδείχθηκαν πιο δύσκολες.

«Ο Ειρηνικός χρειάζεται γνήσιους εταίρους, όχι υπερδυνάμεις που είναι εξαιρετικά επικεντρωμένες στην εξουσία», έγραψε στο Twitter ο Μπαϊνιμαράμα μετά τη συνάντηση με τον Γουάνγκ. Πρόσθεσε ότι είχε ζητήσει δεσμεύσεις της Κίνας σε κρίσιμα ζητήματα βιοπορισμού, όπως ο τερματισμός της παράνομης αλιείας και η επέκταση των εξαγωγών των Φίτζι.

Η Κίνα από την πλευρά της έδειξε ότι θα συνεχίσει την εκστρατεία της για περισσότερη επιρροή στην περιοχή. «Μην αγχώνεστε πολύ και μην είστε πολύ νευρικοί, γιατί η κοινή ανάπτυξη και ευημερία της Κίνας και όλων των άλλων αναπτυσσόμενων χωρών θα σήμαινε μόνο μεγάλη αρμονία, μεγαλύτερη δικαιοσύνη και μεγαλύτερη πρόοδο όλου του κόσμου», είπε ο Γουάνγκ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή