Του Μιχάλη Ψύλου
[email protected]
Η ενότητα της Ευρώπης για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας «αρχίζει να καταρρέει», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Το σχόλιό του δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει στο έκτο πακέτο κυρώσεων, που αφορά κυρίως στο εμπάργκο πετρελαίου στη Μόσχα, ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Στο τραπέζι είναι μια πρόταση: να σταματήσει μόνο το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα των προμηθειών πετρελαίου της ΕΕ από τη Ρωσία. Η Κομισιόν προτείνει επίσης να συνεχιστεί η ροή ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba - τη βασική γραμμή ανεφοδιασμού για την Ουγγαρία και άλλες χώρες.
Παρά τις προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης από πλευράς Κομισιόν, οι 27 μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών στις Βρυξέλλες, δεν κατόρθωσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ να συμφωνήσουν σε ένα συμβιβαστικό σχέδιο για την επιβολή εμπάργκο στις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία. Σήμερα το πρωί πρόκειται να συνεδριάσουν και πάλι οι πρεσβευτές με την ελπίδα ότι οι 27 ηγέτες που συναντώνται το απόγευμα στις 17.00 (ώρα Ελλάδος), θα έχουν, έστω, έναν κοινό «μπούσουλα».
Δύο πρωτοβουλίες της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες κατέληξαν μέχρι στιγμής σε φιάσκο: Πρώτον, η φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο ότι θα επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, χωρίς όμως να έχει προνοήσει να εξασφαλίσει την συμφωνία των 27 ηγετών.
Δεύτερον, η πρόεδρος της Κομισιόν είχε προαναγγείλει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας δεν θα δέχονται να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια. Οι Ευρωπαίοι την αγνόησαν όμως και η Φον ντερ Λάιεν ανέκρουσε πρύμναν!
Το διπλό φιάσκο της φον ντερ Λάιεν δείχνει δυστυχώς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση - στην σοβαρότερη κρίση μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο - βλέπει την ενότητά της να είναι σε κίνδυνο και μάλιστα χωρίς να διαθέτει μια ισχυρή και αποτελεσματική ηγεσία, που να μπορεί να δώσει λύσεις στα καίρια προβλήματα.
Αυτή την κατάσταση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο κ. Brexit, o βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, που προσπαθεί να διαλύσει τώρα και την ίδια την ΕΕ, προωθώντας τη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία, όπως είπε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera. Ο Τζόνσον θέλει δηλαδή να δημιουργήσει μια εναλλακτική Ένωση, που θα έχει ως ηγέτη το Ηνωμένο Βασίλειο και θα περιελάμβανε, την Ουκρανία, την Πολωνία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία και ενδεχομένως και την Τουρκία. Μια πρόταση που έστω και ως «ιδέα», αποτελεί μια νέα, ξεκάθαρη μετά το Brexit, πρόκληση προς τις Βρυξέλλες. Ίσως μάλιστα να είναι και μια προοπτική που αυξάνει τον κίνδυνο κατά της Ευρώπης, πολύ περισσότερο από τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η ΕΕ σιωπά προς το παρόν και αποφεύγει να σχολιάσει το νέο, διαλυτικό σχέδιο του Τζόνσον. Η Ουκρανία επίσης παραμένει σιωπηλή, περιμένοντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 Ιουνίου, για να αποφασίσει εάν θα εγκαταλείψει κάθε ελπίδα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μετά θα ενταχθεί στην πρωτοβουλία της Βρετανίας. Μένει να δούμε τελικά πόσες ρωγμές θα προκαλέσει στην Ευρώπη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία!