Τιμπό Κουρτουά: Το βουνό

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022 10:25
UPD:10:28
REUTERS/MOLLY DARLINGTON
A- A A+

Ο τελικός του Champions League έχει μόλις ολοκληρωθεί. Θα πνιγεί στις αγκαλιές των συμπαικτών του, όντας ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην 14η κατάκτηση της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Τιμπό Κουρτουά παρουσιάστηκε ανίκητος κάτω από τα δοκάρια της «βασίλισσας» έπιασε τα πάντα και οδήγησε την ομάδα του στην κορυφή της Ευρώπης. Εκτός από τις σπουδαίες του επεμβάσεις, δεν ξέχασε. Τα όσα λέγονταν και γράφονταν στην Αγγλία, όταν υπερασπίζονταν την εστία της Τσέλσι. «Απόψε χρειαζόμουν αυτή τη νίκη. Για την καριέρα μου και όλη τη σκληρή δουλειά μου. Ήθελα να σεβαστούν το όνομά μου, γιατί δεν νομίζω ότι έχω τον σεβασμό που μου αξίζει. Ειδικά στην Αγγλία. Είδα πολλή κριτική ακόμα και μετά από μία εξαιρετική χρονιά, είδα πολλούς να λένε ότι δεν είμαι αρκετά καλός, κλπ. Σήμερα έδειξα την αξία μου».

Τον έχασε το βόλεϊ, τον κέρδισε το ποδόσφαιρο

Η ιστορία του Βέλγου κίπερ που βλέπει τον κόσμο από τα 200 εκατοστά δεν είναι όπως των περισσότερων παιδιών που ήταν με μια μπάλα στα πόδια από την ημέρα που γεννήθηκαν. Λόγω του πατέρα του και της μητέρας του που ήταν αθλητές του βόλεϊ αλλά και εξαιτίας της σωματοδομής του, ο μικρός Τιμπό ήταν ανάμεσα στο βόλεϊ και το ποδόσφαιρο, στο οποίο ξεκίνησε να αγωνίζεται ως αριστερός μπακ. Στα παιδικά του χρόνια τα ατυχήματα ήταν πολλά και αρκετές φορές αναγκάστηκε να φορέσει γύψο στα πόδια και τα χέρια λόγω διάφορων ατυχημάτων.

Ήρωας από μικρός

Στα 8 του όταν τον εντόπισαν οι «κατάσκοποι» της Γκενκ, αποφάσισαν πως η θέση που του ταιριάζει είναι εκείνη του τερματοφύλακα. Θα περάσει την επόμενη δεκαετία στον σύλλογο και μόλις στα 17 του θα γίνει ο ήρωας του κλαμπ. Όχι στην εφηβική ή την νεανική ομάδα αλλά ως επαγγελματίας, στη πρώτη ομάδα. Τη σεζόν 2010-2011 και ενώ είχε ολοκληρώσει την προηγούμενη ως βασικός, θα γίνει το κεντρικό πρόσωπο μίας εκπληκτικής πορείας μέχρι την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Σε 40 ματς δέχθηκε 32 γκολ, κράτησε 14 φορές ανέπαφη την εστία του και αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης της ομάδας του. Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία, με μεταγραφή στην Τσέλσι, δανεισμό στην Ατλέτικο και νέα μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η μοναδική επίδοση στον τελικό

Επιστρέφοντας στο 2022, ο Κουρτουά έγραψε ιστορία στον αγωνιστικό χώρο του Σταντ ντε Φρανς. Ποτέ, σε κανέναν τελικό, δεν εμφανίστηκε τερματοφύλακας που κατέγραψε εννιά επεμβάσεις! Σύμφωνα με την στατιστική μέτρηση της επικινδυνότητας των τελικών προσπαθειών της Λίβερπουλ που πήγαν προς την εστία του, ο διεθνής πορτιέρε θα «έπρεπε» να δεχθεί σχεδόν 2.5 γκολ! Δεν δέχθηκε ούτε ένα! Δίχως αμφιβολία έκρινε τον νικητή του τελικού, έστω και αν δεν μπορούσε να πιστέψει την απόκρουση που έκανε στο τελευταίο τετ α τετ με τον Σαλάχ.

«Είναι απίστευτο, τόσα χρόνια, τόση δουλειά. Ήρθα στην ομάδα της ζωής μου. Είδα πολλούς να με κριτικάρουν. Απόψε δείξαμε ποιος είναι ο βασιλιάς της Ευρώπης. Αισθανόμουν καλά τις τελευταίες εβδομάδες. Όταν κάνεις την πρώτη επέμβαση... Κανείς δεν μπορεί να μου πάρει την επιθυμία να κατακτήσω το Champions League. Δεν γινόταν να μην κατακτήσω ένα. Είπα στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον τελικό ότι θα κερδίσουμε. Για να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω την επέμβαση που έκανα στον Μοχάμεντ Σαλάχ».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις