Νεπάλ: Εντοπίστηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους με 22 επιβαίνοντες

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022 07:47
UPD:08:54
REUTERS/NICOLAS ECONOMOU
A- A A+

Ομάδες έρευνας και διάσωσης εντόπισαν το κουφάρι επιβατικού αεροσκάφους που αγνοείτο από χθες Κυριακή στο Νεπάλ με 22 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους τέσσερις υπηκόους Ινδίας και δύο υπηκόους Γερμανίας, ανακοίνωσε αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων, χωρίς να διευκρινίσει εάν επέζησε κανείς.

«Ομάδα έρευνας και διάσωσης (...) εντόπισε τον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους», και «μοιράστηκε φωτογραφία», ενώ «άλλες ομάδες πάνε εκεί για να μάθουμε περισσότερα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού Ναραγιάν Σιλουάλ μέσω Twitter, μεταφορτώνοντας φωτογραφία στην οποία είναι διακριτός ο αριθμός του αεροπλάνου της εταιρείας Tara Air (9Ν-ΑΕΤ), σε κομμάτι της ουράς που βρίσκεται πλάι σε άλλα διάσπαρτα συντρίμμια στην πλαγιά βουνού.

Οι επιχειρήσεις έρευνας ξανάρχισαν σήμερα το πρωί. Είχαν διακοπεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Δεκατέσσερα πτώματα βρέθηκαν στο κουφάρι επιβατικού αεροσκάφους. «Έχουν ανασυρθεί 14 πτώματα μέχρι στιγμής, οι έρευνες συνεχίζονται» για να εντοπιστούν οι υπόλοιποι 8 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο, «ο καιρός είναι άσχημος, μολαταύτα μπορέσαμε να στείλουμε ομάδα στον τόπο της συντριβής», όμως έκτοτε «δεν έχει καταστεί δυνατή καμία άλλη πτήση» ελικοπτέρου των μονάδων έρευνας και διάσωσης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντίο Τσάντρα Λαλ Καρν.

Τι συνέβη

Το δικινητήριο Twin Otter είχε απογειωθεί από την Ποχάρα (κεντροδυτικό Νεπάλ) χθες στις 09:55 (τοπική ώρα· 07:10 ώρα Ελλάδας) προτού χαθεί κάθε ραδιοεπικοινωνία.

Είχε τριμελές πλήρωμα. Οι εθνικότητες των μελών του δεν έχουν διευκρινιστεί.

Προτού βρεθεί το κουφάρι του αεροσκάφους, ο Ντεβ Ρατζ Σουμπέντι, εκπρόσωπος του αεροδρομίου στην Ποχάρα, είχε πει πως ελικόπτερα και άνδρες του στρατού ξηράς επικέντρωναν τις έρευνές τους σήμερα σε τοποθεσία όπου θεωρούσαν πιθανό να συνετρίβη.

«Οι επιχειρήσεις έρευνας ξανάρχισαν (...). Δεν έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση των μετεωρολογικών συνθηκών. Ελικόπτερα πέταξαν στην περιοχή αλλά δεν ακόμη μπορέσει να προσγειωθούν», είπε.

Ο κ. Σουμπέντι εξήγησε πως οι ομάδες έρευνας ακολουθούσαν σήματα GPS, κινητών τηλεφώνων και δορυφόρων ως τον τόπο της συντριβής.

Η Τζόμσομ, σημείο αναχώρησης ορειβατών που θέλουν να αναρριχηθούν στα Ιμαλάια, απέχει κάπου 20 λεπτά με αεροσκάφη από την Ποχάρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νεπάλ, 200 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού.

Σωστικά συνεργεία σάρωναν όλη μέρα χθες, ανεπιτυχώς, αυτή την ορεινή, πολύ δυσπρόσιτη περιοχή του δυτικού Νεπάλ, με τα πόδια και με ελικόπτερα.

Η Tara Air είναι θυγατρική της Yeti Airlines, ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας που εξυπηρετεί πολλές απομακρυσμένες περιοχές του Νεπάλ. Το αεροσκάφος της που κατέπεσε είχε τεθεί σε υπηρεσία τον Απρίλιο του 1979, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο FlightRadar24.

Η πολιτική αεροπορία στο Νεπάλ έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς μεταφέρει τουρίστες, περιπατητές, αλπινιστές, καθώς και εμπορεύματα, σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η πρόσβαση οδικώς είναι δύσκολη.

Όμως η φτωχή χώρα των Ιμαλαΐων έχει κάκιστο ιστορικό ως προς την ασφάλεια των πτήσεων, καθώς η εκπαίδευση των πιλότων και η συντήρηση των αεροπλάνων γίνονται με ανεπαρκή τρόπο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει την είσοδο αεροσκαφών όλων των αεροπορικών εταιρειών του Νεπάλ στον εναέριο χώρο της για λόγους ασφαλείας.

Στην ασιατική χώρα βρίσκονται εξάλλου ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια στον κόσμο, ανάμεσα σε χιονισμένα βουνά.

Τον Μάρτιο του 2018, αεροσκάφος της US-Bangla Airlines (Μπανγκλαντές) συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της Κατμαντού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 51 από τους 71 επιβαίνοντες.

Την επόμενη χρονιά, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αεροπλάνο χτύπησε δύο ελικόπτερα λόγω σφάλματος κατά την απογείωση.

Το δυστύχημα είχε γίνει στο αεροδρόμιο Λούκλα, πύλη προς το Έβερεστ, που έχει τη φήμη ενός από τα δυσκολότερα στον κόσμο ως προς την απογείωση και την προσγείωση.

Το φονικότερο αεροπορικό δυστύχημα στο Νεπάλ έγινε το 1992: Aibus A300 της Pakistan International Airlines με 167 επιβαίνοντες συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της Κατμαντού. Δεν επέζησε κανείς.

Δύο μήνες νωρίτερα, αεροσκάφος της Thai Airways συνετρίβη στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα 113 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Τον Μάιο, άρχισε να λειτουργεί το δεύτερο διεθνές αεροδρόμιο του Νεπάλ, στην Μπαϊραχάουα. Μέσω αυτού θα μπορούν θα μεταβαίνουν πολλοί προσκυνητές στον τόπο γέννησης του Βούδα, στο Λουμπίνι. Το έργο, κόστους 76 εκατ. δολαρίων, αναμένεται να επιτρέψει να αποσυμφορηθεί το διεθνές αεροδρόμιο της Κατμαντού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή