Επιτέλεσε το τελευταίο του καθήκον, και «έφυγε» στα 101 του ο τελευταίος ιερολοχίτης

Κυριακή, 29 Μαΐου 2022 18:38
twitter
A- A A+

Στα 101 του, έφυγε ο τελευταίος Ιερολοχίτης Κωνσταντίνος Κόρκας σήμερα 29 Μαΐου ημέρα του ετήσιου μνημόσυνου για τις ψυχές των Πεσόντων υπέρ Πίστεως και Πατρίδος Ιερολοχιτών και Καταδρομέων.

Ο Κ. Κόρκας πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, κατέθεσε στεφάνι για τους ήρωες Ιερολοχίτες και Καταδρομείς που έπεσαν στο καθήκον στο μνημείο των ΛΟΚ στο Καβούρι Αττικής. Η καρδιά του δεν άντεξε και αφού εάφησε την τελευταία του πνοή.

 «Ένας μεγάλος Έλληνας έφυγε. Ο τελευταίος Ιερολοχίτης, ο Καταδρομέας στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας πέρασε στο πάνθεον των Ηρώων του Έθνους, αφού τίμησε τους πεσόντες συμπολεμιστές του».  αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Κρατώ μια φράση του, από το πρόσφατο ταξίδι μας στη Σύμη: "Το Αιγαίο είναι η καρδιά της Ελλάδος. Δεν κόβεται, δεν διχοτομείται". Αθάνατος!» υπογραμμίζει ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

 «Αντίο Στρατηγέ, Μέντορα, φίλε, πατέρα, αδερφέ... εν όπλοις. Αντίο Μεγάλε Έλληνα. Άξιο τέκνο της Πατρίδος!». Αυτό τονίζει σε ανάρτησή του στο Facebook και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος  

«Έφυγες στο Καβούρι, εκεί που μνημονεύσαμε μαζί και σήμερα όλους τους συμπολεμιστές σου! Σε ευχαριστώ για όλα! Θα 'σαι πάντα ο Φάρος κι η Πυξίδα μας!» προσθέτει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
 

 

Ποιος ήταν

Ο Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Κόρκας του Αθανασίου γεννήθηκε στο χωριό Πουλίτσα Κορινθίας στις αρχές του 1921.

Εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) το 1940, και με τους συμμαθητές του πρωτοετείς και την Πολεμική Σημαία της Σχολής, τον Μάϊο του 1941 μετέβησαν στην Κρήτη και πολέμησαν τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές. Ακολούθως διέφυγε στη Μέση Ανατολή και συνέχισε τις σπουδές του στη ΣΣΕ, που δημιουργήθηκε εκεί, από την οποία και αποφοίτησε το 1943 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού (ΠΖ). Απεστρατεύθη το 1980 με το βαθμό του αντιστρατήγου και με τον τίτλο του «Επίτιμου Διοικητού της 1ης Στρατιάς».

Στη διάρκεια της 40ετούς σταδιορδρομίας του στον Ελληνικό Στρατό, υπηρέτησε ως αξιωματικός σε στρατηγεία του ΝΑΤΟ, ως Ακόλουθος Ενόπλων Δυνάμεων Βουκουρεστίου-Βουδαπέστης (1968-70), ως Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ (1977) και ως Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (1979-80) διοίκησε

- Τον 14 Λόχο Ορεινών Καταδρομών (1947 – 49) - Τη Γ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (1954 – 55) - Το 3ο Σύνταγμα Πεζικού «Ρίμινι» (1971 – 72) - Την ΧΙ (11η) Μεραρχία Πεζικού (1973 – 74) - Το Β΄ Σώμα Στρατού (1974-1976) - Το Δ΄ Σώμα Στρατού (1976), του οποίου υπήρξε ο πρώτος διοικητής. - Την 1η Στρατιά.

Ο στρατηγός Κόρκας συμμετείχε στις πολεμικές επιχειρήσεις της Κρήτης (1941), της Βορείου Αφρικής (1942-43), στων νησιών του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων (1943 – 45) και τέλος στις επιχειρήσεις του Εμφυλίου πολέμου (1947 – 49), όπου και τραυματίσθηκε δύο φορές.

Φοίτησε στις σχολές και κέντρα εκπαιδεύσεως του Όπλου του Πεζικού, στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών Μέσης Ανατολής, στις Σχολές Πεζικού Αγγλίας και ΗΠΑ, στη Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών ΗΠΑ και στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής Αμύνης.

Για τις συμμετοχές του αυτές ο στρατηγός τιμήθηκε από την Πολιτεία

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή