Τι περιλαμβάνουν τα υπομνήματα Εφραίμ - Αρσενίου

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008 17:46
UPD:25/11/2008 00:33
A- A A+

Με ένα σύντομο υπόμνημα εκ μέρους του ηγουμένου Εφραίμ και ένα εκτενέστερο και αναλυτικότερο εκ μέρους του μοναχού Αρσενίου, οι κύριοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, υπερασπίστηκαν τους εαυτούς τους και τη νομιμότητα των ενεργειών τους, υπογραμμίζοντας μάλιστα, ότι με τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί, το κοινωφελές έργο για το οποίο προορίζονταν οι επενδύσεις της Μονής, έχει ακυρωθεί.

«Λυπούμαι βαθύτατα, όχι για την επίθεση που γίνεται στο πρόσωπό μου, πολλές φορές μάλιστα με χυδαιότατους και βαρύτατους χαρακτηρισμούς, την οποία με τη βοήθεια του Θεού υπομένω, όπως έχω πνευματική υποχρέωση, αλλά γιατί άνευ λόγου έχει γίνει στόχος η ιστορική Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου», σημειώνει ο ηγούμενος Εφραίμ στο υπόμνημά του.

Προσθέτει δε, ότι «η προσφορά αυτής της Μονής, επιχειρείται αδίκως να αμαυρωθεί και να εκμηδενιστεί, τώρα που βρίσκεται σε περίοδο ακμής, με ανιστόρητες, αβάσιμες και συκοφαντικές απόψεις και διαδόσεις».

Οι δύο άντρες τονίζουν επίσης ότι η Μονή φρόντιζε να μην έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και ότι δεν υπήρξε ανάμειξη πολιτικών προσώπων, παρά φυσιολογική αναγνώριση των δικαίων τους από τους θεσμούς του ελληνικού κράτους.

Τέλος, υποστηρίζουν πως οι εναντίον τους επιθέσεις στοχεύουν να χτυπήσουν την Ορθοδοξία γενικότερα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ηγούμενος της Μονής: «φοβούμαι ότι όλες αυτές οι καλώς συγχρονισμένες, ενορχηστρωμένες επιθέσεις που επιχειρούν να εκτοπίσουν την ψύχραιμη διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν στόχο απώτερο το ¶γιον Όρος και την Ορθοδοξία και πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μήπως στην πολεμική τους κατά της Ιεράς Μονής, προξενήσουν ανεπανόρθωτο κακό στην Εκκλησία και στο Έθνος».

O μοναχός Αρσένιος στο δικό του υπόμνημα υποστηρίζει πως η Μονή δεν είχε κατ’ αρχήν σκοπό ή επιθυμία να ανταλλάξει τη λίμνη Βιστωνίδα, η οποία, όπως αναφέρει, της ανήκει παλαιόθεν. Προσθέτει δε πως οι ανταλλαγές έγιναν για να κοπάσουν οι διαμαρτυρίες των τοπικών φορέων της Ξάνθης, η έκταση στην Ουρανούπολη παρέμεινε στη Μονή κατόπιν αιτήματος του δήμου Σταγείρων, το ολυμπιακό ακίνητο της δόθηκε αντί εδαφών στην Καβάλα, πάλι ενόψει διαμαρτυριών.

Eιδικότερα για τελευταίο ακίνητο αναφέρει πως το ελληνικό Δημόσιο το πρότεινε στη Μονή αντί εκτάσεων στην Καβάλα, όπου είχαν υπάρξει επίσης αντιδράσεις για τις ανταλλαγές «και η Ιερά Μονή δεν επιθυμούσε οποιαδήποτε δυσαρέσκεια, έστω και μιας μικρής ομάδας κατοίκων».

Η αδελφότητα «είχε σκοπό να εγκαταστήσει στο ολυμπιακό ακίνητο το Ίδρυμά της και το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων. Όταν όμως απέκτησε το ακίνητο, διαπίστωσε ότι υπήρχαν πολλά στατικά και άλλα τεχνικά προβλήματα, τα οποία δεν επέτρεπαν την αξιοποίησή του για τον σκοπό αυτό - και προτίμησε να το εκποιήσει σε μια εταιρεία που σκόπευε να εγκαταστήσει σύγχρονη καρδιοχειρουργική, γυναικολογική και μαιευτική κλινική, προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ. Η ίδια εταιρεία προσέφερε και 9 εκ. ευρώ, προκειμένου να συμμετάσχει στο «Γρηγόρειο» και ιδιαίτερα στη διαχείριση του Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων που επρόκειτο να ιδρυθεί» αναφέρει.

Για τους λογαριασμούς της Μονής, σημειώνει πως έχουν τεθεί υπόψη του προέδρου της Επιτροπής κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ήδη από τις 30 Σεπτεμβρίου και από την κίνησή τους, «καταρρίπτονται πλήρως ως ανυπόστατες, οι κακόβουλες και συκοφαντικές διαδόσεις για δήθεν διακίνηση πολιτικού μαύρου χρήματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή