Οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία ενδέχεται να δημιουργήσουν ένα πρόβλημα που θα διαρκέσει περισσότερο από τον πόλεμο, καθώς υπάρχει κίνδυνος να πέσουν όπλα σε λάθος χέρια, προειδοποιεί η επικεφαλής της Europol, Κατρίν Ντε Μπολ.
«Κάποια στιγμή ο πόλεμος θα τελειώσει. Θέλουμε να αποτρέψουμε μια κατάσταση όπως πριν από 30 χρόνια στον πόλεμο στα Βαλκάνια», δήλωσε η διευθύντρια της Europol, Κατρίν Ντε Μπολ, στην Welt am Sonntag. «Τα όπλα από τον πόλεμο στα Βαλκάνια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από εγκληματικές ομάδες σήμερα», τονίζει η Βελγίδα Ντε Μπολ. Το 2015, ακροδεξιοί εξτρεμιστές από τη Γερμανία προσπάθησαν να προμηθευτούν όπλα από τα Βαλκάνια, σύμφωνα με έρευνες της Εισαγγελίας του Μονάχου.
Η Europol σχεδιάζει να συγκροτήσει μια διεθνή ομάδα εργασίας για την ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η Europol παρακολουθεί επίσης μυστικές δραστηριότητες εξόδου και εισόδου γνωστών τρομοκρατών και εξτρεμιστών μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ.
Μετά την έκρηξη της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία το 2014, ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση του λαθρεμπορίου όπλων. «Λαμβάνουμε διαφορετικά στοιχεία από τους Ευρωπαίους εταίρους μας», είπε η Ντε Μπολ. Όσοι φεύγουν για την Ουκρανία είναι «μια μη ομοιογενής ομάδα ανθρώπων» που διαφέρουν «ως προς τις εμπειρίες και τις ιδεολογίες τους».
Η Europol καταγράφει επίσης αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία. Πάνω απ 'όλα, η αρχή παρατηρεί επιθέσεις DDoS, στις οποίες γίνονται προσπάθειες να πληγούν οι διακομιστές του Διαδικτύου μέσω μιας τεχνητά παραγόμενης υπερφόρτωσης, καθώς και της χρήσης ransomware. Πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό που κρυπτογραφεί αρχεία σε υπολογιστές άλλων ατόμων για να αποτρέψει περαιτέρω χρήση.
naftemporiki.gr