Γυναίκα στο Αφγανιστάν

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008 20:52

A- A A+

Περπατούσαν για το σχολείο στην Κανταχάρ και συζητούσαν για ένα διαγώνισμα που έπρεπε να δώσουν, όταν δύο άνδρες πάνω σε μια μηχανή πέρασαν από δίπλα τους και πέταξαν σπρέι στα πρόσωπά τους. Το δέρμα της 16χρονης Ατίφα Μπίμπα άρχισε να καίγεται. Οταν μια φίλη της έσπευσε να τη βοηθήσει, έριξαν σπρέι και σ' αυτήν. Κι ύστερα σε μια άλλη. Το αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ένα κορίτσι να τυφλωθεί και άλλα δύο να παραμορφωθούν.

Το έγκλημα των κοριτσιών ήταν ότι πήγαιναν σχολείο. Και δεν επρόκειτο για ένα μεμονωμένο επεισόδιο. Οπως γράφει ο Κλάνσι Τσάσεϊ στην «Guardian», οι συνθήκες για τις γυναίκες του Αφγανιστάν επιδεινώνονται διαρκώς. Κι όσες τολμούν να αμφισβητήσουν δημοσίως την παραδοσιακή τάξη τρέμουν για τη ζωή τους.

Η αφγανή βουλευτής Σουκρία Μπαρακζάι, μητέρα τριών κοριτσιών, δέχεται συνεχώς απειλές επειδή υπερασπίζεται τις γυναίκες. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει να φεύγεις από το σπίτι το πρωί και να μην ξέρεις αν θα ξαναγυρίσεις», λέει στο δημοσιογράφο. «Αλλά δεν έχω άλλη επιλογή. Δεν μπορώ να σταματήσω τη δουλειά μου, επειδή υπάρχει κίνδυνος να με σκοτώσουν».

Η Μπαρακζάι δεν έχει καμιά βοήθεια από την κυβέρνηση. Και οι συνομιλίες που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση με τους Ταλιμπάν την ανησυχούν πολύ, όπως ανησυχούν και άλλες γυναίκες. Οπως λέει μια άλλη γενναία βουλευτής, η Σινκάι Καροχαϊλ, «δεν θέλουμε να θυσιαστούμε εμείς για να υπάρξει ειρήνη με τους Ταλιμπάν».

Οσο οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν το Αφγανιστάν, απαγορευόταν στις γυναίκες τόσο να δουλεύουν, όσο και να βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς ανδρική συνοδεία. Αλλά και τώρα, οι Ταλιμπάν επιτίθενται συνεχώς σε σχολεία και επιχειρήσεις που διευθύνουν γυναίκες.

Πριν από έξι εβδομάδες, η αντισυνταγματάρχης Μαλαλάι Κακάρ δολοφονήθηκε στο αυτοκίνητό της καθώς κατευθυνόταν στο γραφείο της. Ηταν η υψηλότερη στην ιεραρχία αστυνομικός του Αφγανιστάν, και μια θερμή υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των γυναικών. Υψους μόλις 1,50, δεν είχε διστάσει να ξυλοκοπήσει άνδρες που κακοποιούσαν τις γυναίκες τους.

Τον περασμένο Ιούνιο σκοτώθηκε στην επαρχία Χεράτ μια άλλη αστυνομικός.

Ο μουλάς Ζουμπιαλάχ Αχόντ ισχυρίζεται ότι οι επιθέσεις των Ταλιμπάν εναντίον των γυναικών έχουν πάντα πολιτικό χαρακτήρα και δεν αποσκοπούν στο να τιμωρήσουν ειδικά τις γυναίκες. Ο μουλάς, που είναι διοικητής των Ταλιμπάν από την επαρχία Ουρουζγκάν, καταδίκασε την επίθεση με οξύ εναντίον των κοριτσιών και βεβαίωσε ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν σχέση μ'αυτήν. «Είμαστε σύμφωνοι με την εκπαίδευση των κοριτσιών, αρκεί να γίνεται χωριστά από εκείνη των αγοριών. Δεν βάζουμε στο στόχαστρο μαθήτριες, παρά μόνο ανθρώπους που εργάζονται για την κυβέρνηση».

Αλλά οι βουλευτίνες του Αφγανιστάν που τολμούν να μιλήσουν δημοσίως για τα δικαιώματα των γυναικών δεν απειλούνται μονάχα από τους Ταλιμπάν. «Η βουλή μας είναι γεμάτη με εμπόρους», λέει η Σουκρία Μπαραζκάι. «Εμπόρους του εγκλήματος, εμπόρους ναρκωτικών, εμπόρους του πολέμου». Οταν σηκώνεται να μιλήσει, πολλοί από τα έδρανα φωνάζουν «σκοτώστε την!».

Η Μπαραζκάι και η Καροχαϊλ έχουν συναντήσει εμπόδια στη δουλειά τους ακόμη κι από άλλες βουλευτίνες. Σύμφωνα με τη δεύτερη, από τις 68 βουλευτίνες -σε σύνολο 249 βουλευτών- μόνο 5 μιλούν ανοιχτά. Οι περισσότερες υπερψηφίζουν συντηρητικούς νόμους που παραβιάζουν συνήθως τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο πρόεδρος Καρζάι, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τις εκλογές του ερχόμενου έτους, φέρνει στο κοινοβούλιο πρώην διοικητές των μουτζαχεντίν ελπίζοντας ότι θα τον υποστηρίξουν. Οι περισσότεροι από αυτούς συμμερίζονται τις ιδέες των Ταλιμπάν για τις γυναίκες.

Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή