Τζόνσον: Η βρετανική οικονομία δεν οδεύει προς ύφεση

Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022 16:28
UPD:16:32
REUTERS/UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER
A- A A+

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν οδεύει απαραίτητα» σε ύφεση, αφού ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας 15 δισ. λιρών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας και ο πληθωρισμός.

Παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί προειδοποιούν για προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η οικονομία και η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε μια αισιόδοξη νότα για τις οικονομικές προοπτικές της Βρετανίας σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.

«Υπάρχουν προοπτικές μπροστά για το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι απίστευτα συναρπαστικές», είπε. «Εάν βεβαιωθούμε ότι έχουμε μια διορατική προσέγγιση για τα ταλέντα από το εξωτερικό –θέλουμε να ελέγξουμε τη μετανάστευση αλλά να επιτρέψουμε στο ταλέντο που χρειαζόμαστε να εισέλθει στη χώρα– διορθώνουμε τα ζητήματα ενεργειακού εφοδιασμού μας, διορθώνουμε τα προβλήματα στην αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ένα από τα απίστευτα πράγματα για την οικονομία αυτή τη στιγμή είναι ότι η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ήμουν δύο ετών».

Αναγνώρισε ότι θα υπάρξει μια «δύσκολη περίοδος» μπροστά, αλλά είπε ότι είναι βέβαιος ότι οι τιμές της ενέργειας θα αρχίσουν να πέφτουν.

Ερωτηθείς εάν το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς ύφεση, απάντησε: «Όχι απαραίτητα καθόλου».

Η οικονομική αισιοδοξία του Τζόνσον ήταν λανθασμένη στο παρελθόν όταν έδωσε μια συνέντευξη πέρυσι λέγοντας ότι οι φόβοι για τον πληθωρισμό ήταν «αβάσιμοι». Έκτοτε έχει φτάσει στο 9% και υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να είναι διψήφιο μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Ρίσι Σουνάκ, ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων την Πέμπτη για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων λογαριασμών καυσίμων εν μέσω της κρίσης του κόστους ζωής, αλλά τα μέτρα έχουν αποδειχτεί αμφιλεγόμενα με τους βουλευτές των Συντηρητικών που θα προτιμούσαν φορολογικές περικοπές.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή