Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2008 11:32
A- A A+

Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και οι αποφάσεις αναφορικά με τη λειτουργία του Σώματος, τα ερωτήματα που προκαλεί ο διπλός ρόλος του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, η παρενόχληση από τουρκικά σκάφη ερευνητικών πλοίων που διενεργούν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην αποκλειστική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου, οι καταγγελίες ότι η πώληση τ/κ περιουσιών που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και προκαλεί άμεσες συνέπειες στους πρόσφυγες, και οι προειδοποιήσεις παραγόντων του κατασκευαστικού κλάδου για τα προβλήματα που αναμένεται να τον πλήξουν τα επόμενα δύο χρόνια, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Καταιγίδα μαζικών απολύσεων'', γράφει ότι σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου για τα μαύρα σύννεφα που σκεπάζουν ήδη τον τομέα και τις καταιγίδες που αναμένεται να τον πλήξουν τα επόμενα δύο χρόνια, χωρίς να αποκλείουν και τις μαζικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Γράφει, επίσης, ότι θερμό επεισόδιο, σύμφωνα με τ/κ πηγή, απειλήθηκε στην περιοχή Λουρουτζίνας στις 12 Νοεμβρίου, όταν μέλη του Κλιμακίου Πάταξης Λαθροθηρίας φέρονται να καταδίωξαν και να πυροβόλησαν αυτοκίνητο κτηνοτρόφου.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Ξεσπιτώνουν πρόσφυγες...'', γράφει ότι το τίμημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, αλλά κυρίως της κρατικής αναλγησίας, καλούνται για άλλη μια φορά να πληρώσουν οι πρόσφυγες, αφού, όπως κατήγγειλαν βουλευτές του ΔΗΣΥ, το πρόβλημα της πώλησης τ/κ περιουσιών που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και προκαλεί άμεσες συνέπειες στους πρόσφυγες. Γράφει, επίσης, ότι η Αστυνομία συνέλαβε τρεις Ε/κ σε σχέση με την εν ψυχρώ δολοφονία του 35χρονου Σύρου Χρίστου Καπίσιου, μόνιμου κάτοικου Πάφου.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Κρίση πετρελαίων στήνει η Αγκυρα'', γράφει ότι εμφανέστατη πλέον κατέστη η πρόθεση της Αγκυρας να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες στην αποκλειστική ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης της Κύπρου, προκειμένου να αποτρέψει εταιρείες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αμφισβητώντας την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι 26χρονος ομογενής από τη Γεωργίας εντοπίστηκε αργά χθες το απόγευμα νεκρός στο αυτοκίνητό του και φαίνεται ότι έχασε τη ζωή του από χρήση ναρκωτικών.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Πολλά ερωτήματα για το διπλό ρόλο Ντάουνερ'', γράφει ότι η παράλληλη συνεργασία του κ. Ντάουνερ με βρετανική εταιρεία παροχής πληροφοριών προκαλεί έντονο προβληματισμό στην Κυβέρνηση και ερωτήματα προκαλεί και η δήλωσή του ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κινούνται στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και συμφωνούν στη συγκεκριμένη μορφή λύσης. Αναφέρεται σε τετράωρη σύσκεψη με πέντε υπουργούς κατά την οποίαν λήφθηκαν αποφάσεις για την τελική ευθεία της εισαγωγής του φυσικού αερίου.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Πάνε κι έρχονται φρεγάτες'', γράφει ότι τουρκικό πολεμικό πλοίο έκανε χθες την εμφάνισή του στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Λεμεσού και παρενόχλησε δύο ερευνητικά πλοία, τα οποία έχει εκμισθώσει η Κυπριακή Δημοκρατία για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Γράφει, επίσης, ότι ο ηγούμενης της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, συνοδευόμενοι από τους νομικούς τους συμβούλους, πήγαν χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων και κατέθεσαν δύο υπομνήματα.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Ομοφώνησαν'', γράφει ότι ομόφωνα αποδεκτή έγινε χθες από το Εθνικό Συμβούλιο η πρόταση του Προέδρου Χριστόφια με την οποία κωδικοποιείται η λειτουργία του Σώματος και αποσαφηνίζονται η συμμετοχή των κομμάτων, ο συμβουλευτικός ρόλος του Σώματος και το δεσμευτικό των αποφάσεων στην περίπτωση ομοφωνίας. Γράφει, επίσης, ότι άμεσα και έντονα αντέδρασε η Κυπριακή Δημοκρατία στην ενέργεια της Τουρκίας να προχωρήσει σε παρενόχληση του πλοίου που πραγματοποιεί έρευνες για υδρογονάνθρακες.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή