H Διεθνής Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών (FIFPro) εξέφρασε ανησυχία σχετικά με τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό αγώνων, ζητώντας «επείγουσα μεταρρύθμιση».
«Η πίεση που ασκείται στην υγεία των παικτών αποκαλύπτει την κρίση του αθλήματός μας. Πρόκειται για ένα απαρχαιωμένο μοντέλο που θεωρεί τους παίκτες ως πόρους», εξηγεί η FIFPro, η οποία ζητά από τους διεθνείς οργανισμούς να ακούσουν τους παίκτες.
Η ανησυχία της FIFPro βασίζεται στα στοιχεία της μελέτης της, που διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2021, με 1.055 επαγγελματίες παίκτες και εκατό ειδικούς (προπονητές, γιατρούς, επιστήμονες, προπονητές φυσικής κατάστασης), που ερωτήθηκαν σχετικά με το υπερφορτωμένο ημερολόγιο των τελευταίων σεζόν.
Περίπου το 54% των παικτών που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχθηκαν ότι υπέστησαν τραυματισμό λόγω του υπερφορτωμένου προγράμματος.
Οι 24 αγώνες στη σειρά του Λούκα Μόντριτς
Η FIFPro ισχυρίζεται ότι το 41% των παικτών στην έρευνα έχουν παίξει τουλάχιστον μία φορά 10 αγώνες στη σειρά χωρίς ποτέ να έχουν περισσότερες από τέσσερις ημέρες κενό μεταξύ δύο αγώνων, από το 2018.
Ο πλέον μη βιώσιμος ρυθμός αποδίδεται στον Λούκα Μόντριτς (Ρεάλ Μαδρίτης), ο οποίος έχει παίξει έως και 24 αγώνες στη σειρά χωρίς να έχει περισσότερες από τέσσερις ημέρες «ρεπό» μεταξύ τους, τη σεζόν 2020-2021, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερο από το «συνιστώμενο μέγιστο».
Η FIFPro ανησυχεί και για τη μείωση του χρόνου ανάμεσα σε δύο αγωνιστικές σεζόν. Λιγότερο από το ένα τρίτο των παικτών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες άδεια το 2019-20 και το 2020-21.
Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, όπως αυτή του Ισπανού Μικέλ Οϊαρθάμπαλ, ο οποίος είχε μόλις έξι ημέρες άδεια μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων και της επανέναρξης των προπονήσεων στη Ρεάλ Σοσιεδάδ, το περασμένο καλοκαίρι.
Η κόπωση έχει ψυχολογικές επιπτώσεις
Αυτή η συσσώρευση κόπωσης έχει επίσης σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις, σύμφωνα με τη μελέτη της FIFpro: το 82% των ειδικών (προπονητές, γιατρούς, επιστήμονες, προπονητές φυσικής κατάστασης), που ερωτήθηκαν παρατήρησαν προβλήματα ψυχικής υγείας σχετικά με παίκτες που είχαν υποστεί ένα υπερφορτωμένο πρόγραμμα.
«Είμαστε αθλητές, όχι μηχανές. Το σώμα και το μυαλό μας έχουν φυσικά όρια. Όταν αγωνιζόμαστε πολύ ή ξεκουραζόμαστε ελάχιστα, καταρρέουμε», τονίστηκε πρόσφατα σε φόρουμ επαγγελματιών παικτών, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι Λεονάρντο Μπονούτσι, Τζόναθαν Ντέιβιντ και Αρτούρο Βιδάλ.