Της Ανθής Αγγελοπούλου
Μια παράξενη και επικίνδυνη- σύμφωνα με την αγορά- απόφαση κοινοποίησε χθες ο ΕΟΦ έναντι του ΙΦΕΤ. Ο ΕΟΦ διατάζει τον ΙΦΕΤ να σταματήσει τις εισαγωγές στα νέας γενιάς φάρμακα που δεν έχουν λάβει έγκριση κυκλοφορίας στη χώρα και αφορούν τη ζωή χιλιάδων ασθενών.
Ο ΕΟΦ απαγορεύει στον ΙΦΕΤ να έχει άδεια εισαγωγής στα νέα καινοτόμα φάρμακα παρά μόνο για φάρμακα «μόνιμης κάλυψης».
Ουσιαστικά ο ΕΟΦ με αυτή την επιστολή δίνει την δυνατότητα στον ΙΦΕΤ να παραγγέλνει μόνο τα παλιά φάρμακα τα οποία επί της ουσίας έχουν σταματήσει να κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Αυτά είναι περίπου 240 φάρμακα και αντιπροσωπεύουν γύρω στα 25 εκατ. ευρώ.
Η απόφαση του ΕΟΦ απαγορεύει στον ΙΦΕΤ να φέρνει περίπου 500 νέα σκευάσματα που αφορούν σπάνιες και σοβαρές παθήσεις που δεν έχουν λάβει άδεια στην Ελλάδα και είναι η αιχμή της τεχνολογίας στο φάρμακο και τα οποία αντιπροσωπεύουν 130 εκατ. ευρώ.
Τα φάρμακα αυτά είτε χορηγούνται στα νοσοκομεία της χώρας, είτε σε ασθενείς για τος οποίους έχει κριθεί ΑΝΑΓΚΑΙΑ η λήψη τους, μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης Φαρμάκων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ
Με βάση αυτή την απόφαση το ΙΦΕΤ το Σεπτέμβριο δεν επιτρέπεται να αγοράσει ούτε το φάρμακο για τον Covid, το remdesivir αφού επί της ουσίας το τιμολογεί η Gilead Hellas. Δηλαδή θα πρέπει να ψάξει το ΙΦΕΤ να το βρει από κάποια φαρμακαποθήκη στην Ευρώπη;
Πρακτικά αυτή η απόφαση αφήνει γύρω στους 10.000 ασθενείς χωρίς φάρμακο. Θα λείψει από την αγορά μέχρι και η γ σφαιρίνη για παράδειγμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην απόφαση ότι τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να εισάγονται από τον ΚΑΚ ή τον κάτοχο άδειας χονδρικής χωρίς τη μεσολάβηση τρίτου ούτε ως προς την τιμολόγηση των εκτάκτως εισαγόμενων φαρμάκων. Δηλαδή για παράδειγμα μια φαρμακαποθήκη στην Ρουμανία ή στη Βουλγαρία είναι πιο αξιόπιστη για να πάρουμε φάρμακα από ότι μια εταιρεία του βεληνεκούς της Genesis, της Astellas, της Takeda κ.λπ. Αυτό που λέει ουσιαστικά ο ΕΟΦ είναι ότι μια αξιόπιστη εταιρεία που είναι αντιπρόσωπος μεγάλων εταιρειών δεν θα μπορεί να το δώσει στον ΙΦΕΤ φάρμακα, αντίθετα θα πρέπει το ΙΦΕΤ να παίρνει φάρμακα από μια άγνωστη φαρμακαποθήκη των Βαλκανίων που είναι γεμάτη ψευδεπίγραφα επί παραδείγματι.
Πέρα από κατάφορη παραβίαση του Ευρωπαϊκού δικαίου η εν λόγω απόφαση συνιστά αυτοακύρωση του ίδιου του Οργανισμού, ο οποίος ουσιαστικά κρίνει ότι δεν είναι αξιόπιστες οι εταιρείες εν Ελλάδι (που ο ίδιος ελέγχει) ενώ καθίστανται «αξιόπιστες» όλες οι εκτός Ελλάδος Φαρμακευτικές εταιρείες και Φαρμακαποθήκες.