Τα «καζάνια» του Πούτιν στο Ντονμπάς- Τελειώνουν τα ιδανικά αφηγήματα για τον πόλεμο;

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022 10:14
UPD:10:58
REUTERS/CARLOS BARRIA
A- A A+

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί σε περισσότερες από 40 πόλεις στις περιοχές του Ντονμπάς, ανακοίνωσε ο στρατός της Ουκρανίας. «Οι κατακτητές επιτέθηκαν σε περισσότερες από 40 πόλεις στο Ντονέτσκ και την περιοχή του Λουγκάνσκ, καταστρέφοντας ή πλήττοντας 47 τοποθεσίες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 38 κατοικιών και ενός σχολείου. Ως αποτέλεσμα αυτού του βομβαρδισμού, πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν», ανέφεραν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο Facebook.

Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία έθεσε βασικό στόχο των επιχειρήσεών της στην Ουκρανία τον πλήρη έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς. Η Μόσχα έχει στείλει χιλιάδες στρατεύματα στην περιοχή, και επιτίθενται από τρεις πλευρές σε μια προσπάθεια να περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ και Λισιχάνσκ. Η πτώση των δύο περιοχών θα έθετε ολόκληρη την επαρχία Λουγκάνσκ υπό ρωσικό έλεγχο. 

Για να επιτύχει αυτό τον στόχο, η Ρωσία έχει υποβαθμίσει τις φιλοδοξίες της, όπως έχει διαπιστωθεί, και έχει αναδιαμορφώσει την τακτική της εγκαταλείποντας από τη μία την προσπάθεια ευρύτερης περικύκλωσης των ουκρανικών θέσεων και επιχειρώντας από την άλλη μικρότερες επιχειρήσεις περικύκλωσης. Την αλλαγή τακτικής επιβεβαίωσε η δήλωση του αρχηγού της πολιτοφυλακής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» (DNR), Εντουάρ Μπασουρίν, ο οποίος εξήγησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επικεντρωθούν στη δημιουργία μικρότερων ομάδων αντί σε μια ενιαία μεγάλη περικύκλωση.

Στο μεταξύ, η τοπθέτηση αυτή είναι πιθανώς εν μέρει μια απάντηση στην κριτική που δέχεται η ρωσική ηγεσία τόσο από τον χώρο των στρατιωτικών αναλυτών όσο και από τη ρωσική Δούμα, ότι οι δυνάμεις της Μόσχας δεν κατάφεραν να σχηματίσουν «καζάνια», όπως αποκαλείται στη στρατιωτική αργκό η περικύκλωση των στόχων, με τον τρόπο που χρησιμοποίησαν την τακτική το 2014.  

Αναφερόμενο στις κριτικές φιλορώσων μπλόγκερ, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου εξηγεί ότι σημειώονται αντιδράσεις για τη μεταχείριση των στρατιωτών των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, με τους επικριτές του Κρεμλίνου να κάνουν λόγο για βίαιη κινητοποίηση.

Συγκεκριμένα, ο πρώην αξιωματικός της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας Ιγκόρ Γκίρκιν (επίσης γνωστός με το ψευδώνυμο Ιγκόρ Στρέλκοφ) σε βίντεο που δημοσιεύθηκε ενίσχυσε την κριτική κατηγορώντας τη ρωσική ηγεσία ότι ξεκίνησε την εισβολή με ανεπαρκείς εφεδρείες και απροετοίμαστες δυνάμεις. Ο Γκίρκιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν παρείχε στους στρατιώτες νέα όπλα, παρά τον ισχυρισμό ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονταν να επιτεθούν στις κατεχόμενες περιοχές του Ντονμπάς ένα χρόνο πριν από τη ρωσική εισβολή.

Ο Γκίρκιν ισχυρίστηκε επίσης ότι το Κρεμλίνο απέτυχε να κινητοποιήσει και να προετοιμάσει επαρκώς την επόμενη ομάδα εφεδρειών, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζουν επιτυχώς τα στρατεύματά τους για αντεπιθέσεις. Επέκρινε ακόμα το Κρεμλίνο για την αποτυχία να πληρώσει το τάγμα DNR για τρεις μήνες.

Ορισμένοι μπλόγκερς ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σκηνοθέτησαν το βίντεο, αλλά το βίντεο εξακολουθεί να προσελκύει την προσοχή των φιλορώσων χρηστών του Telegram, σημειώνει το αμερικανικό think tank, προσθέτοντας ότι  το περιστατικό υπογραμμίζει μια αλλαγή στον χώρο των πληροφοριών του στρατιωτικού μπλόγκινγκ, ανεξάρτητα από την αυθεντικότητα του βίντεο.

«Οι στρατιωτικοί αναλυτές πιθανότατα είτε θα είχαν επιτεθεί είτε θα είχαν απορρίψει ένα τέτοιο βίντεο δυνατά και σχεδόν ομόφωνα νωρίτερα στον πόλεμο, όταν όλοι επικεντρώνονταν στην παρουσίαση αισιόδοξων φιλορωσικών και αντι-ουκρανικών αφηγήσεων. Η απάντηση σε αυτό το βίντεο στον ρωσόφωνο χώρο του milblogger καταδεικνύει την έντονη απήχηση που μπορούν πλέον να έχουν οι αφηγήσεις κατά του Κρεμλίνου. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι επίδραση θα μπορούσε να έχει αυτή η αλλαγή σε αυτόν τον χώρο πληροφοριών στις γενικές αντιλήψεις για τον πόλεμο στη Ρωσία, αλλά είναι μια από τις πιο ορατές και αξιοσημείωτες παραλλαγές που έχουμε στις στάσεις των προηγουμένως έντονα υπέρ του Κρεμλίνου, φαινομενικά ανεξάρτητων ρωσικών φωνών που μιλούσαν σε Ρώσους», αναφέρουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή