Τ. Θεοδωρικάκος: Παύουν οι αστυνομικοί να είναι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022 21:39
UPD:22:36
INTIME NEWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Περισσότεροι από 1500 υπολογίζονται οι αστυνομικοί που μέχρι σήμερα αναγκάζονται να διακινούν 1,2 εκατομμύρια δικόγραφα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με το νομοσχέδιο για την «ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων», η Αστυνομία αποδεσμεύεται πλέον από αυτή την ευθύνη και οι αστυνομικοί, θα αφοσιώνονται αποκλειστικά στην κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της ΕΛΑΣ.

«Σήμερα κάνουμε πράξη ένα αίτημα των αστυνομικών επί 40 χρόνια και παύουν οι αστυνομικοί να είναι οι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική επιτροπή όπου συζητείται το νομοσχέδιο.

    
Ηλεκτρονική επίδοση 

«Σήμερα έρχεται η ώρα να γίνει πράξη ένα αίτημα των αστυνομικών επί 40 χρόνια και «παύουν οι αστυνομικοί να είναι οι ταχυδρόμοι δικαστικών εγγράφων»  είπε ο κ. Θεοδωρικάκος που έκανε γνωστό πως σήμερα υπολογίζεται ότι 1500 αστυνομικοί είναι υπεύθυνοι για να διακινούνται πάνω από 1,2 εκατομμύρια δικαστικά έγγραφα στους πολίτες. Με το νομοσχέδιο, θα υπάρξει εξάλλου μείωση του χρόνου και του κόστους απονομής της δικαιοσύνης, θα υπάρξει αποτελεσματικότητα και αντικειμενικότητα στις διαδικασίες και πάνω από όλα θα υπάρξει, «η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας».

 «Εγκαταλείπεται μία παρωχημένη λογική που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια με τον τρόπο επίδοσης των εγγράφων με τη φυσική παρουσία αστυνομικών», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στην ψηφιοποίηση των επιδόσεων, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας και εξήγησε ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα των διαδίκων και των μαρτύρων: «Καθιερώνεται η ηλεκτρονική επίδοση ως ένας κύριος τρόπος επίδοσης. Προβλέπονται οι ασφαλιστικές δικλείδες και οι εξαιρέσεις, και για λόγους ηλικίας και για λόγους τοποθεσίας, που μπορεί να γίνει επίδοση κατόπιν αξιολόγησης του εισαγγελέα με ποιον τρόπο αυτή θα γίνει. Δίνονται τρεις εναλλακτικοί τρόποι, συμπληρωματικά με την αποστολή μηνύματος, ώστε να μπορεί να διασφαλίζεται και η αποστολή αλλά και η παραλαβή».

    
Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης

Με το νομοσχέδιο, όπως εξάλλου ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, θεσμοθετείται η δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης, να προβαίνει σε δωρεές και χορηγίες προς την Ελληνική Αστυνομία. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύουμε τους δεσμούς της ΕΛΑΣ, με τις τοπικές κοινωνίες. Η σχέση συνεργασίας, ανάμεσα στο υπουργείο, την αστυνομία, τους δήμους και τις Περιφέρειες, είναι στενές, δημιουργικές και άρρηκτες», είπε ο υπουργός. Πολλές δημοτικές αρχές, πρόσθεσε, επιθυμούν να προβαίνουν σε δωρεές στα οικεία αστυνομικά τμήματα και τις περιφερειακές διευθύνσεις της αστυνομίας, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε προβλεφθεί αυτή η δυνατότητα νομοθετικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό είναι θέμα βούλησης της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν είναι υποχρεωτικές οι δωρεές.

 

Παιδιά των θυμάτων αστυνομικών

Παράλληλα, με άλλη διάταξη, δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής στη σχολή Αστυφυλάκων, στα παιδιά που έχουν υιοθετηθεί από τη Βουλή, παιδιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους. «Πιστεύω ότι είναι στοιχειώδεις πράξεις ανταπόδοσης και δικαιοσύνης και κοινωνικής δικαιοσύνης απέναντι στους άνδρες και στις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι με αυτοθυσία δίνουν τον εαυτό τους για να ανταποκρίνονται στο ύψιστο καθήκον για το οποίο έχουν ορκιστεί, υπηρετώντας στην Ελληνική Αστυνομία», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Τα σύνορα

Κατά τη συζήτηση, ο υπουργός Προστασίας της Πολίτη αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας στη φύλαξη των συνόρων:

«Πρέπει να είναι απολύτως σαφές, ότι βασική, κυρίαρχη αποστολή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά νόμον, είναι η φύλαξη των συνόρων της πατρίδας μας. Ιερό καθήκον, το οποίο η Ελληνική Αστυνομία επιτελεί με πολύ μεγάλη ευθύνη και απόλυτη αποτελεσματικότητα. Ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, όπως αυτές που συνεχίζουμε να διανύουμε, για μεγάλο χρονικό διάστημα - διότι η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μόνο η οξυμένη περίοδος Φεβρουαρίου-Μαρτίου του 2020 που δοκιμάστηκε η δυνατότητα της χώρας να προασπίζει την κυριαρχία της και την ακεραιότητά της - όλη αυτή την περίοδο γίνονται αλλεπάλληλες προσπάθειες παράνομης εισόδου, προφανώς παρανόμων μεταναστών, τις οποίες η αστυνομία αντιμετωπίζει με απόλυτη αποτελεσματικότητα, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με απόλυτο σεβασμό στις αξίες μας και με την απαίτηση όλων μας, να υπάρχει πλήρης συνείδηση ότι φυλάμε τα ελληνικά σύνορα, τα οποία είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, απέναντι στην Τουρκία». 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή