Άλλαξε όψη η ιστορική, εδώ και 136 χρόνια, αγορά της Αθήνας, η Βαρβάκειος. Η συνοικιακή αγορά που φιλοξενεί εδώ και δεκαετίες εκατοντάδες εμπόρους, αναβαθμίζεται για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, αποκτώντας νέες σύγχρονες υποδομές.
Η δημοτική Αρχή ολοκλήρωσε την ολική ανακατασκευή των στεγάστρων και των κτιριακών υποδομών των χώρων πώλησης που βρίσκονται στην κάτω πλευρά της Βαρβακείου, αντιμετωπίζοντας τα χρόνια λειτουργικά προβλήματα που ταλαιπωρούσαν εδώ και πολλά χρόνια τους ανθρώπους που δούλευαν ή επισκέπτονταν την αγορά.
Το έργο με προϋπολογισμό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε σε διάστημα επτά μηνών, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών οι καταστηματάρχες δεν σταμάτησαν τη δραστηριότητά τους, καθώς μεταφέρθηκαν σε προσωρινές εγκαταστάσεις που χωροθετήθηκαν στο άνω τμήμα της αγοράς επί της οδού Αθηνάς.
Στο επίκεντρο των εργασιών βρέθηκε η ιστορική λαχαναγορά της Βαρβακείου, η οποία μάλιστα είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από την καταστροφική θεομηνία «Μπάλλος» που έπληξε το κέντρο της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2021. Οι τεχνικές υπηρεσίες προχώρησαν σε ένα μπαράζ τεχνικών παρεμβάσεων, ολοκληρώνοντας το έργο σε χρόνο ρεκόρ.
«Η Βαρβάκειος γυρίζει σελίδα και είναι έτοιμη να γράψει τη σύγχρονη ιστορία της, έχοντας πλέον νέες υποδομές που διατηρούν την ιστορικότητά της και παράλληλα δίνουν τη δυνατότητα στους εμπόρους της πόλης να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους προς τους Αθηναίους. Το έργο έγινε πραγματικότητα σε χρόνο ρεκόρ, επιτρέποντας στους Αθηναίους να επισκέπτονται μια σύγχρονη λαχαναγορά. Μια αγορά όπως αξίζει στους δημότες μας. Μια αγορά για την οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.
«Η ανάπλαση της Βαρβακείου ήταν ένα έργο που έπρεπε να γίνει αλλά κανείς δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να το βάλει μπρος. Ευτυχώς, ο δήμαρχος, έχοντας τα αυτιά του ανοιχτά, έφτιαξε αυτό το κομψοτέχνημα για τα δεδομένα της αγοράς. Θα δημιουργήσει άλλον αέρα, θα δώσει άλλη αισθητική, θα δώσει άλλη βαρύτητα και στα υγειονομικά πρωτόκολλα και στον ανταγωνισμό και στην παρουσία και στην εικόνα που έχουμε γενικά σαν αγορά σε όλο το κομμάτι της Αθήνας. Αυτός ο χώρος είναι πρότυπο για εμάς. Δουλεύουμε εδώ πάρα πολλά χρόνια και θα δουλεύουμε και για πολλά χρόνια ακόμη. Αυτή είναι η αρχή για ένα νέο ξεκίνημα» δήλωσε ο πρόεδρος των οπωροπωλών της Βαρβακείου, Κώστας Βασιλόπουλος.
Οι παρεμβάσεις
Οι ξύλινοι σκελετοί των στεγάστρων και η υπάρχουσα επικάλυψή τους στους υπαίθριους χώρους πώλησης, κατά μήκος των πεζόδρομων Αριστογείτονος και Αρμοδίου, αντικαταστάθηκαν.
Ο νέος σκελετός των στεγάστρων έγινε μεταλλικός, για στατικούς λόγους και για λόγους βιωσιμότητας, ενώ η επικάλυψη έγινε με ειδικά πολυκαρβονικά φύλλα τα οποία προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο.
Ακόμη, τοποθετήθηκαν τέντες με βραχίονες αλουμινίου και αδιάβροχο πανί, ενώ τοποθετήθηκαν στα στέγαστρα νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, σε δύο παράλληλες φωτεινές γραμμές.
Η μόνωση των μικρών κήπων αποκαταστάθηκε με συνθετικές μεμβράνες, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα της εισροής υδάτων στα καταστήματα.
Θεαματική, όμως, είναι και η αλλαγή στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων, με την τεχνική ομάδα του δήμου να πραγματοποιεί την ολική ανακαίνιση τους. Τα συνεργεία απομάκρυναν τις υγρασίες που έθεταν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, αλλά και τους καταναλωτές, τοποθέτησαν νέα κεραμικά πλακάκια και αντικατέστησαν τις ψευδοροφές.
Παράλληλα, προχώρησαν σε βελτιώσεις των δαπέδων με εξειδικευμένα υλικά, ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τους χώρους υγιεινής, τοποθέτησαν ανοξείδωτους υγειονομικού τύπου νιπτήρες και ανακατασκεύασαν πλήρως τους ψυκτικούς θαλάμους, αντικαθιστώντας τα παλιά, μη λειτουργικά –σε αρκετές περιπτώσεις- μοτέρ τους.
«Η ιστορική αγορά της Αθήνας, η Βαρβάκειος, αλλάζει όψη, ανακτά την αίγλη της και με τις τεχνικές παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων είναι, πλέον, έτοιμη να υποδεχθεί τους επαγγελματίες, αλλά και τους καταναλωτές, σε σύγχρονες και υγειονομικά ασφαλείς εγκαταστάσεις. Η καρδιά της πόλης θα συνεχίσει να χτυπάει δυνατά στη Βαρβάκειο» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, Βασίλης Αξιώτης, ο οποίος είχε την ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης του έργου.