Ουκρανία: Πώς «έκλεψε» το Νταβός από τη Ρωσία

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022 12:11
UPD:12:15
REUTERS/CARLOS BARRIA
A- A A+

Κάποτε σε απόσταση λίγων λεπτών από το κεντρικό συνεδριακό κέντρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Νταβός βρισκόταν ένα hub αφιερωμένο στη Ρωσία, το πρώην Russia House.

Εκεί φιλοξενούνταν τα προηγούμενα χρόνια εκδηλώσεις και συναντήσεις Ρώσων επιχειρηματιών και πολιτικών. Φέτος όμως το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τους απαγόρευσε να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, λόγω της εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Έτσι το άλλοτε Russia House φιλοξενεί σήμερα έκθεση τέχνης που επικεντρώνεται στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις ουκρανικές αρχές και την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η Ρωσία για χρόνια ερχόταν εδώ στο Νταβός για να παρουσιαστεί με τον τρόπο που πίστευε ότι έπρεπε να εμφανιστεί στον κόσμο… αλλά το να εκπροσωπείται η Ρωσία με τον τρόπο που είναι στην πραγματικότητα, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό. Αυτό κάνουμε εδώ», δήλωσε στο CNBC ο καλλιτεχνικός διευθυντής του PinchukArtCentre με έδρα το Κίεβο και επιμελητής της έκθεσης, Μπιορν Γκέλντχοφ.

«Παρουσιάζουμε τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει η Ρωσία στην Ουκρανία, αλλά και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Τσετσενία και τη Συρία – έτσι αυτό που δείχνουμε είναι η πραγματικότητα από τη Ρωσία για την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μιλούν», πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν αυξανόμενες καταγγελίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, μερικές από τις οποίες έχουν τεκμηριωθεί από διεθνείς οργανισμούς όπως η Human Rights Watch.

Το Κίεβο πάντως υποστηρίζει πως υπάρχουν στοιχεία για 20.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου τους τρεις μήνες αφότου εισέβαλε στη χώρα ο ρωσικός στρατός, την 24η Φεβρουαρίου.

Η Ρωσία από την άλλη έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, υποστηρίζοντας ότι δεν στοχεύει αμάχους.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις του κόσμου που επισκέπτεται στην έκθεση στο Νταβός, ο Γκέλντχοφ ανέφερε: «Το πλήθος του Νταβός δεν είναι συνηθισμένο σε αυτό το είδος πραγματικότητας... Αλλά είναι απίστευτα ευαίσθητο σε αυτήν, νομίζω ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία, αρχίζουν να συνειδητοποιούν πόσο τρομακτικές είναι οι φρικαλεότητες της Ρωσίας στο έδαφος».

Η παρέμβαση Ζελένσκι

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη επιβολής επιπλέον κυρώσεων και την αναγκαιότητα ανοικοδόμησης της χώρας. 

Ο Ζελένσκι άνοιξε την ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ζητώντας από τους παρευρισκόμενους να εξετάσουν τη σημασία του φετινού θέματος: η ιστορία σε σημείο καμπής. Φέτος, η φράση «σημείο καμπής» είναι κάτι περισσότερο από ρητορική - αυτή είναι η στιγμή που αποφασίζεται αν η ωμή βία θα κυβερνήσει τον κόσμο, είπε ο Ζελένσκι. Αν κυβερνήσει, τότε δεν έχει νόημα σε συγκεντρώσεις όπως το Νταβός, πρόσθεσε, αναφέροντας επίσης τη δημιουργία του Ρωσικού Οίκου Εγκλημάτων Πολέμου στο Νταβός φέτος, ως απόδειξη της συμπεριφοράς της Ρωσίας στον πόλεμο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή