Κόσοβο: Εμμένει στην απόρριψη του σχεδίου των έξι σημείων του ΟΗΕ

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008 11:16
A- A A+

Η ηγεσία του Κοσόβου εμμένει στην απόρριψη του σχεδίου έξι σημείων του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν για το Κόσοβο, που αναμένεται να παρουσιαστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Το σχετικό έγγραφο, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, έχει «κυκλοφορήσει» μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη Νέα Υόρκη.

Το Βελιγράδι συμφωνεί με το σχέδιο του κ. Μπαν Κι-Μουν, που ρυθμίζει ζητήματα αναδιοργάνωσης της UNMIK και ανάπτυξης της EULEX, ενώ η Πρίστινα αντιτίθεται σθεναρά.

Το σχέδιο αυτό είναι απαράδεκτο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο Κόσοβο, επανέλαβε για ακόμη μια φορά χθες, ενώπιον της βουλής, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, κ. Χασίμ Θάτσι.

«Οι θεσμοί του Κοσόβου στηρίζουν και χαιρετίζουν την παρουσία της EULEX στην περιοχή, με την οποία προτίθενται να συνεργαστούν στενά.

Η EULEX θα αναπτυχθεί στο Κόσοβο, κατά τον τρόπο που προβλέπουν οι αρμόδιοι θεσμοί του Κοσόβου, το σχέδιο Αχτισάαρι και η ευρωπαϊκή εντολή στην οποία βασίζεται η ανάπτυξη αυτής της δύναμης», πρόσθεσε ο κ. Θάτσι.

«Το ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι καθόλου σημαντικό και χωρίς σημασία για την κυριαρχία της χώρας. Εμείς, ως θεσμοί του Κοσόβου, θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στο Σύνταγμα του Κοσόβου και στους άλλους νόμους που έχουν υιοθετηθεί από τη βουλή μας», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου επανέλαβε ότι το ζήτημα του καθεστώτος έχει επιλυθεί. «Το Κόσοβο - τόνισε - είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο και δημοκρατικό κράτος από τις 17 Φεβρουαρίου του 2008 κι έτσι θα παραμείνει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή