Γερμανία: Η Ρωσία θα μειώσει σταδιακά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Σάββατο, 21 Μαΐου 2022 17:25
UPD:17:40
A- A A+

Ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ενεργειακού ομίλου RWE, Μάρκους Κρέμπερ, εκτιμά ότι η Ρωσία θα μειώσει σταδιακά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Βρισκόμαστε σε έναν οικονομικό πόλεμο και οι Ρώσοι χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία για να μας δυσκολέψουν μειώνοντας τον όγκο των παραδόσεων, κάτι που οδηγεί σε υψηλότερες τιμές», δήλωσε ο Κρέμπερ στην «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung».

«Περιμένω περαιτέρω έλλειψη προμηθειών φυσικού αερίου και όχι ότι θα κλείσιυν εντελώς τη βάνα», πρόσθεσε.

Ο Κρέμπερ λέει  ότι η Γερμανία θα μπορούσε να είναι ανεξάρτητη από το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι την άνοιξη του 2025 ,εάν επεκταθεί γρήγορα η απαραίτητη υποδομή. «Τα προβλήματα προμήθειας θα ήταν ίσως διαχειρίσιμα σε κάποιο βαθμό ένα χρόνο νωρίτερα».

Σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου, ο Κρέμπερ  υποστήριξε να πρέπει να αφεθεί η διανομή του φυσικού αερίου σε μεγάλο βαθμό στην αγορά. "Χρειαζόμαστε μια διαδικασία τριών σταδίων: Υπάρχουν ορισμένοι πελάτες που αξίζουν απολύτως προστασία, για παράδειγμα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Δεύτερον, οι ενδείξεις τιμών είναι ο καλύτερος τρόπος για να κατανεμηθεί αποτελεσματικά μια περιορισμένη προσφορά, ακόμη και σε περιπτώσεις έλλειψης", είπε ο διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού ενεργειακού ομίλου RWE. «Τρίτον, χρειαζόμαστε κίνητρα για υποκατάσταση και περιορισμό στην κατανάλωση».

Η ίδια η RWE είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από το ρωσικό αέριο, είπε ο διευθύνων σύμβουλος. «Έχουμε ακόμα ένα συμβόλαιο για ένα υπόλοιπο ποσό από τη Ρωσία που λήγει στο τέλος του επόμενου έτους. Αλλά το μέγεθος δεν είναι πραγματικά σημαντικό για εμάς. Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη για εμάς», υποστήριξε ο Κρέμπερ.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή