ΔΠΔ: Δεν θα αποφύγουν τη δίκη οι Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008 11:30
UPD:11:35
A- A A+

Οι Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν μια δίκη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ακόμη κι εάν αυτό σταματήσει τη λειτουργία του προτού τη σύλληψή τους, αφού εξετάζεται το ενδεχόμενο να συνεχίσει να λειτουργεί ένα τμήμα αυτού προκειμένου να μπορέσει να δικάσει τους δύο αυτούς καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου. Αυτό δήλωσε χθες, από τις Βρυξέλλες, ο πρώην πρόεδρος του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, κ. Φάουστο Πότσαρ.

Μιλώντας σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τη δικαιοσύνη, τη συμφιλίωση και την ενταξιακή διαδικασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), ο κ. Πότσαρ είπε ότι ο ίδιος έχει συζητήσει στο παρελθόν με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το ενδεχόμενο να συνεχίσει να λειτουργεί ένα μέρος του μηχανισμού του Δικαστηρίου, προκειμένου να δικάσει τους Μλάντιτς και Χάτζιτς.

Σημειώνεται ότι, το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την εκδίκαση των υποθέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη έως τα τέλη του 2010.

Αναφερόμενος στο ρόλο του Δικαστηρίου, ο πρώην πρόεδρός του τόνισε ότι στόχος του δεν είναι να επιφέρει τη συμφιλίωση στα Βαλκάνια, αλλά να επιβάλλει δικαιοσύνη, μέσα από την οποία αναμένεται να επέλθει και η συμφιλίωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή