Δεσμώτες της γραφειοκρατίας

Σάββατο, 21 Μαΐου 2022 07:00
INTIME NEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Η ΑΠΟΦΑΣΗ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) να ανακαλέσει, προσωρινά, τη δωρεά του, ύψους 4.050.000 ευρώ, για τη χρηματοδότηση που περιλάμβανε μεταξύ άλλων την κατασκευή μουσείου σε σχεδιασμό του Ρέντζο Πιάνο για τους «Δεσμώτες», το περίφημο αρχαιολογικό εύρημα που ήρθε στο φως κατά τις εργασίες ανέγερσης του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δείχνει δίχως άλλο πως η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει στη χώρα μας.

ΣΕ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ ΤΟΥ, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «από την αρχή των συζητήσεων του Ιδρύματος με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η πορεία του έργου χαρακτηρίσθηκε από διαρκείς και συστηματικές καθυστερήσεις, ενώ στο διάστημα αυτό, αναγνωρίζοντας το ειδικό βάρος που φέρει η πραγματοποίηση του έργου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προχώρησε, ύστερα από αιτήματα του υπουργείου Πολιτισμού, τόσο σε τροποποίηση της αρχικής σύμβασης δωρεάς, όσο και σε πολλαπλές παραχωρήσεις χρονικών παρατάσεων για την υλοποίησή του.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ διάστημα δε, και παρά την τακτική επικοινωνία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δεν έχουμε λάβει καμία ουσιαστική ενημέρωση αναφορικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δωρεάς. ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ λόγοι οδήγησαν στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την επί του παρόντος άμεση ανάκληση της δωρεάς».

ΤΟ ΊΔΡΥΜΑ Σταύρος Νιάρχος, ωστόσο, δεν κλείνει εντελώς την πόρτα της προσφοράς του. Στην ανακοίνωσή του προσθέτει: «Ως διεθνής κοινωφελής οργανισμός, παραμένουμε πάντοτε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, δίπλα σε κάθε προσπάθεια που συνεισφέρει στην ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας, όσο και σε κάθε προσπάθεια που έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία εν γένει. Στην περίπτωση ωρίμανσης της πορείας του έργου, θα είμαστε στη διάθεση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να αξιολογήσουμε με καλή πρόθεση ένα εκ νέου αίτημα».

ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΊ ότι η πρόθεση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να χρηματοδοτήσει το έργο είχε εκφραστεί ήδη από τον Φεβρουάριο του 2017 μέσω επιστολής του προς το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ύψους έως 4.050.000 ευρώ, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε τη δημιουργία μουσειακής κτηριακής υποδομής, η οποία θα υλοποιείτο σε σχεδιασμό του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano και των συνεργατών του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή