Μια νέα γκρίζα εποχή

Σάββατο, 21 Μαΐου 2022 07:00
UPD:07:20
Shutterstock
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Tου Αθανάσιου Αδαμόπουλου
[email protected]

ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ σε μια νέα εποχή. Είναι σαφές ότι έπειτα από δυόμισι χρόνια πανδημίας και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μη δείχνει σημάδια τερματισμού, οι επιπτώσεις σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο θα είναι ισχυρές. Παρότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιες θα είναι αυτές οι αλλαγές και πώς θα διαμορφωθεί αυτή η νέα εποχή, δύο επιπτώσεις είναι ήδη αισθητές παγκοσμίως. Οι ελλείψεις αγαθών και το κύμα ανατιμήσεων. Δύο συστατικά ικανά να προκαλέσουν όχι απλώς αλλαγές, αλλά και έντονες αναταράξεις στον πλανήτη.

Η ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ κρίση που έρχεται, λόγω της «παύσης» στις εξαγωγές από μεγάλους παραγωγούς σιτηρών (Ουκρανία, Ρωσία, Ινδία), παίρνει άλλες διαστάσεις λόγω του κύματος καύσωνα που πλήττει τη Γαλλία (τον μεγαλύτερο σιτοβολώνα της Δυτικής Ευρώπης) και απειλεί τη φετινή σοδειά.

ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΑ, οι ελλείψεις αγαθών που δημιουργούνται λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και των κυρώσεων στη Ρωσία, μαζί με την ενεργειακή ακρίβεια, συντηρούν ένα ντόμινο πληθωριστικών πιέσεων ικανών να πνίξουν την οικονομική ανάπτυξη καθώς οι κεντρικές τράπεζες αλλάζουν νομισματική πολιτική.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ στις φτωχές χώρες απειλούνται περισσότερο, όμως και ο ανεπτυγμένος κόσμος οδηγείται προς αδιέξοδο. Τα χρηματιστήρια βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των «αρκούδων» και οι προοπτικές διαγράφονται δυσοίωνες, ενώ και το οικοδόμημα της παγκοσμιοποίησης αμφισβητείται από τις γεωπολιτικές εντάσεις και την έξαρση του προστατευτισμού. Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ προειδοποιεί για πιθανές κοινωνικές αναταραχές, καταγράφοντας μεγάλη αύξηση των διαδηλώσεων παγκοσμίως.

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Στην ουσία, αποτελεί λόγο για παγκόσμιο συναγερμό. Χρειαζόμαστε άμεσα απ’ όλους ψύχραιμες αντιδράσεις, καθαρές ιδέες και όραμα για έναν καλύτερο κόσμο. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή