5 βιβλία για το Σαββατοκύριακο

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 16:18
UPD:16:24

Βεντέτα τον Δεκαπενταύγουστο
Σταύρος Μαρκαντώνης
Ωκεανός

Η Μελίνα Γκόρου, οικονομολόγος του ΣΔΟΕ με φωτογραφική μνήμη, κι ο Βιτόριος Τσόκας, ένας ιδιοφυής χάκερ, ύστερα από μια δυσάρεστη περιπέτεια που τους βάζει σε κίνδυνο, αναγκάζονται να απομακρυνθούν από την Αθήνα. Αναλαμβάνουν να συγγράψουν την βιογραφία δύο διάσημων Κρητικών μαθηματικών, του Λέοντα Βιτούρη και του Μίνωα Σκορδίλη. Τη δουλειά τούς την αναθέτει ο εφοπλιστής Νίτσος Βιτούρης, γυιός του Λέοντα. Στα νότια του νομού Λασιθίου, οι δύο πρωταγωνιστές έρχονται αντιμέτωποι με ένα ογκώδες έργο και τα κρυπτογραφημένα εδάφια των δύο νεκρών επιστημόνων και καταντούν εμμονικοί με τις παράξενες ζωές τους. Τα μυστικά που ανασκάπτουν τους αποκαλύπτουν φόνους, βίαιες αντεκδικήσεις, δολοπλοκίες, αιμομιξίες, αδιέξοδους έρωτες και εθνικές προδοσίες. Γρίφοι, μυστικά συρτάρια, κρυφά μηνύματα και ναζιστικές κρυπτομηχανές, οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μια την άλλη, κι η Μελίνα κι ο Βιτόριος αντιλαμβάνονται ότι κινδυνεύουν. Στο τέλος θα χρειαστεί να παλέψουν για τη ζωή τους…

Διογένης ο αντισυμβατικός
Roubineau, Jean-Manuel
Εκδότης Ενάλιος

O Πλάτων τον παρουσίαζε ως έναν «Σωκράτη μαινόμενο» (έναν Σωκράτη που έχει -τρελαθεί). Οι εκκεντρικότητες της συμπεριφοράς του και η ελευθεροστομία του τον έκαναν θρύλο. Φιλόσοφος αντισυμβατικός, με τάση να υπερβαίνει τα όρια, ο Διογένης δεν υποτάχθηκε σε κανένα κοινωνικό πρότυπο, και αν παρέμεινε από τον 4ο αιώνα π.Χ. ως μία μορφή του δυτικού πολιτισμού, είναι προπάντων για τον ρόλο του στη δημιουργία ενός μεγάλου φιλοσοφικού ρεύματος, του Κυνισμού. Οπαδός μιας «φιλοσοφίας στην πράξη», επιλέγει να ζήσει ως επαίτης, πρεσβεύει την επιστροφή στη Φύση και καταγγέλλει ακατάπαυστα τα απατηλά τεχνάσματα που δίνουν και παίρνουν στις κοινωνικές σχέσεις.

Ο Ζαν-Μανουέλ Ρουμπινώ σχεδιάζει το πορτραίτο αυτού του στοχαστή με τις χίλιες ζωές: διαδοχικά πολίτης της Σινώπης, ξένος σε εξορία στην Αθήνα, σκλάβος υποδουλωμένος σε πειρατές και στη συνέχεια απελευθερωμένος. Φωτίζει τη διαδρομή ενός ανθρώπινου χαρακτήρα ριζικής μοναδικότητας, που αρνούμενος να ανήκει οπουδήποτε, δήλωνε πολίτης του κόσμου και επινόησε ένα νέο ιδεώδες: τον κοσμοπολιτισμό.

Η σκόνη των καιρών
Ρασούλη, Εύα
Ωκεανός

Χαμένοι από χέρι η Λουίζα και ο Μέλιος από τη στιγμή που ο Έρως τρύπωσε εκεί που δεν όφειλε να βρίσκεται.

Στο εκλεπτυσμένο αστικό αρχοντικό των Μαράτων, η Γαλλίδα νύφη, το καμάρι του δικαστή πεθερού και χαϊδεμένη σύζυγος του πρωτότοκου της επιφανούς οικογενείας, θα συναντήσει τον σφοδρό έρωτα του νεαρού κουνιάδου της, σε μια ευαίσθητη καμπή της ζωής της, και θα χαθεί στη δίνη του πάθους τους.

Η καταιγίδα θα χτυπήσει με δύναμη το σπιτικό των Μαράτων. Θα υπάρξουν επιπτώσεις και θύματα. Καταστάσεις που θα επηρεάσουν τη μετέπειτα ζωή των νεαρών βλασταριών του οίκου των Μαράτων.

Ο Έρωτας θα ξανακάνει τα κόλπα του μόλις βρεθούν παλιοί αγαπημένοι σε νέους καημούς. Ο Βοστονέζος θείος, η αξιαγάπητη θεία Αργυρούλα, η Τάτα Μαρίνα θα σταθούν με αγάπη δίπλα στα «παιδιά» και θα ωθήσουν τις εξελίξεις προς το ποθητό τέλος.

Πίσω απ' τη βιτρίνα
Τερκεσίδου, Λένα
Ωκεανός


Τα Χριστούγεννα του 1973, σε ένα πάρτι γενεθλίων η Δάφνη γνωρίζει τον Θεόφιλο. Οι δύο νέοι ερωτεύονται τρελά. Εκείνος είναι αγρότης. Εκείνη σπουδάζει στη Σχολή Καλών Τεχνών. Οι γονείς της αντιδρούν, αλλά η Δάφνη δεν θέλει να ακούσει κουβέντα.

Ενώ ο Θεόφιλος υπηρετεί στην Κρήτη, εκείνη γνωρίζει τον Κίμωνα, ο οποίος την ερωτεύεται. Κι αυτή, όμως, δεν είναι αδιάφορη.
Όταν γίνεται η εισβολή στην Κύπρο το αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει ο Θεόφιλος ανατινάζεται και θεωρείται νεκρός.
Μετά από ένα μήνα η Δάφνη μαθαίνει πως ο Θεόφιλος είναι σε κώμα βαριά τραυματισμένος. Παρόλο που εκείνος τελικά μένει ανάπηρος δεν θα τον εγκαταλείψει. Αλλάζει τα πάντα στη ζωή της και αφοσιώνεται σ’ αυτόν.
Τί θα γίνει, όμως, όταν εμφανιστεί και πάλι στη ζωή της ο Κίμωνας;

Ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα και τον πόλεμο. Για τη σπαταλημένη νιότη και τα ανεκπλήρωτα όνειρα.

Το νησί των ψυχών
Μακρή, Χρύσα
Ωκεανός

Με ένα γράμμα του Στέφανου και με ένα εισιτήριο για το νησί που κάποτε την πλήγωσε, η Νεφέλη αποφασίζει να δεχτεί την πρόσκληση. Θα πάρει τη ζωή στα χέρια της. Με μια μικρή βαλίτσα στο χέρι και κείνον τον μοιραίο καθρέφτη αμπαλαρισμένο ακολουθεί τις οδηγίες του άντρα που αγάπησε και έχασε.

Τί θα γίνει όταν φτάσει στο νησί; Θα βρει τον Στέφανο; Θα βρει την πραγματική αγάπη;

Ή θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια αλήθεια που δεν μπορεί καν να τη φανταστεί;

Ένα μυθιστόρημα για το μυστήριο του έρωτα και για την αναζήτηση του εαυτού.

Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή

Προτεινόμενα για εσάς