Rosneft: Αποχωρεί ο Γκέρχαρντ Σρέντερ

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 14:33
UPD:14:38
REUTERS/Maxim Shemetov
A- A A+

Η κρατική ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft ανακοίνωσε ότι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και ο επιχειρηματίας, Ματίας Βάρνιγκ, ενημέρωσαν ότι δεν μπορούσαν να συνεχίσουν να υπηρετούν στο διοικητικό της συμβούλιο.

Η κίνηση έρχεται μετά την άσκηση πίεσης στον πρώην καγκελάριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραιτηθεί από το ΔΣ της Rosneft.   Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επρόκειτο να ζητήσει να συμπεριληφθεί ο Σρέντερ στη μαύρη λίστα, αν δεν αποχωρούσε από μέλος συμβουλίου της κρατικής ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας.

Στην ανακοίνωσή της, η Rosneft δήλωσε ότι είναι κατανοεί την απόφαση των Σρέντερ και Βάρνιγκ, τους οποίους ευχαρίστησε για τη «συνεχή υποστήριξή τους».

Ο Σρέντερ βρίσκεται κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμι Πούτιν, και έχει επικριθεί καθώς επέλεξε να μην αποστασιοποιηθεί από τον ηγέτη του Κρεμλίνου, ούτε όταν ο ρωσικός στρατός δέχθηκε διεθνή καταδίκη για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας.

Ο πρώην καγκελάριος έχει αναδειχθεί σε σύμβολο των βαθιών ενεργειακών δεσμών της Γερμανίας με τη Ρωσία - μια σχέση που το Βερολίνο προσπαθεί τώρα να περιορίσει. Ο Σρέντερ συνέβαλε καθοριστικά στη διευκόλυνση της συμφωνίας Nord Stream 2, του αγωγού φυσικού αερίου που κόστισε 11 δισ. δολάρια και συνδέει τα ρωσικά κοιτάσματα απευθείας με τη Γερμανία. Ο αγωγός ήταν ένα κομβικό σημείο για το Βερολίνο έως ότου ο σημερινός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, διέκοψε την πιστοποίηση του έργου μερικές ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή