Από την έντυπη έκδοση
Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]
Οι κρίκοι που ένωναν την παγκόσμια οικονομία καταρρέουν με τρομακτικές ταχύτητες. Η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα ήταν ήδη εδώ πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πόλεμος όμως λειτούργησε ως εκρηκτικός πολλαπλασιαστής της. Το τοξικό μίγμα της διπλής -εφοδιαστικής και ενεργειακής- κρίσης διαβρώνει τα θεμέλια της ανάπτυξης και εκτοξεύει τον πληθωρισμό σε ρεκόρ 40ετίας. Και η παράλληλη αναγκαστική στροφή των κεντρικών τραπεζών σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων φέρνει την παγκόσμια οικονομία ενώπιον απειλής νέας ύφεσης και στασιμοπληθωρισμού.
Αυτό το μίγμα οδηγεί και την ανάλυση του Bloomberg Economics να προεξοφλεί ότι ήδη πρέπει να θεωρούνται χαμένα 1,6 τρισ. δολάρια από το παγκόσμιο ΑΕΠ για το 2022. Το ακόμη χειρότερο είναι πως η ίδια ανάλυση λέει ότι βρισκόμαστε μόνον στην αρχή. Ο πόλεμος δεν θα διαρκέσει για πάντα, το δομικό όμως πρόβλημα -ένας κόσμος που υποκύπτει σε όλο και πιο σκληρές γραμμές γεωπολιτικού διχασμού- δείχνει να βαθαίνει συνεχώς.
Το μοντέλο προσομοίωσης του Bloomberg για τις συνέπειες ενός νέου, μακράς διαρκείας Ψυχρού Πολέμου οδηγεί κατευθείαν στην πλήρη ανατροπή των κεκτημένων της παγκοσμιοποίησης. Ο νέος, πιο εσωστρεφής κόσμος θα κατοικεί σε έναν πολύ φτωχότερο και λιγότερο παραγωγικό πλανήτη - οι εμπορικές συναλλαγές εκτιμάται ότι θα πέσουν στα επίπεδα της εποχής προ της ένταξης της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Με χαριστική βολή μια μακρά περίοδο υψηλού πληθωρισμού και οικονομικής αστάθειας.
Οι πρώτοι που απειλούνται απ’ αυτή την ανατροπή είναι οι ήδη φτωχοί, ευάλωτοι και υπερχρεωμένοι - χώρες όπως η Ελλάδα. Το μήνυμα ήρθε ήδη, από τον επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζενιτλόνι, που δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει «μεγάλη προσοχή» στις δαπάνες της λόγω του υψηλού χρέους της και να επιταχύνει την επιστροφή σε πλεονάσματα. Είναι μια προειδοποίηση που θα μπορούσε να παραπέμπει και σε νέα απειλή λιτότητας - λιτότητας εν μέσω ιστορικής κρίσης ακρίβειας και κρίσης διαβίωσης...