Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αγκαλιάζει και φέτος το ελληνικό τραγούδι, καλωσορίζοντας στη σκηνή του Κήπου τέσσερις ερμηνευτές από διαφορετικές γενιές, αλλά με κοινό σημείο την άμεση και ειλικρινή επικοινωνία τους με το πολυπληθές κοινό τους μέσα από τη μουσική. Έτσι, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, θα δούμε και θα ακούσουμε ζωντανά, σε γνώριμα αλλά και καινούργια τραγούδια, τους: Άλκηστις Πρωτοψάλτη (8/6), Μανώλη Μητσιά (14/6), Δώρο Δημοσθένους (28/6) και τη Μαρίνα Σάττι (1/7).
Για πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι (9, 23, 30/6 και στις 7/7), θα απολαύσουμε προβολές συναυλιών που άφησαν ιστορία στη κλασική μουσική, παρακολουθώντας στην οθόνη του Κήπου μαγνητοσκοπημένες συναυλίες της UNITEL, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής και διανομής πολιτιστικού περιεχομένου, με μεγάλες ορχήστρες, μεγάλους μαέστρους και ερμηνευτές (είσοδος ελεύθερη). Το Μέγαρο επιλέγει τέσσερα λαμπερά διαμάντια από την πλούσια συλλογή της UNITEL, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η εξαιρετικά επιτυχημένη μυσταγωγική συναυλία του Θεόδωρου Κουρεντζή και της MusicAeterna στους Δελφούς, τον περσινό Ιούνιο. Τα τέσσερα βίντεο κινηματογραφήθηκαν σε φεστιβάλ και αίθουσες συναυλιών της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας, με πρωταγωνιστές διακεκριμένους μαέστρους (Daniel Barenboim [Nτάνιελ Μπάρενμποϊμ], Sir Simon Rattle [Σερ Σάιμον Ρατλ], Andris Nelsons [Άντρις Νέλσονς]), διάσημους σολίστ (Anne-Sophie Mutter [Άννε-Ζοφί Μούττερ], Yo-Yo Ma [Γιο-Γιο Μα], Cecilia Bartoli [Tσετσίλια Μπάρτολι], Yefim Bronfman [Γέφιμ Μπρόνφμαν]) και συμφωνικά σύνολα διεθνούς ακτινοβολίας, όπως, μεταξύ άλλων, η Φιλαρμονική του Βερολίνου, η Βασιλική Ορχήστρα Concertgebouw [Κονσέρτχεμπαου] και η Φιλαρμονική της Βιέννης.
Αυτό το καλοκαίρι, στο Κήπο θα εμφανιστεί και ο Μάνος Κιτσικόπουλος, ένας σολίστ που επενδύει κλασικά αριστουργήματα του βωβού κινηματογράφου με ζωντανή μουσική από πιάνο, είτε παίζοντας γνωστά κομμάτια είτε αυτοσχεδιάζοντας. Μετά την επιτυχία του «Θωρηκτού Ποτέμκιν» και του «Sunrise» [«Αυγή»], ο αγαπημένος πιανίστας στρέφει το ενδιαφέρον του στον θρυλικό «Νοσφεράτου» του Murnau [Μούρναου] (17/6). Μια «συμφωνία τρόμου», όπως λέει και ο υπότιτλος του φιλμ, μια ταινία-ορόσημο στην ιστορία του παγκόσμιου σινεμά, που βγήκε στις αίθουσες πριν από 100 χρόνια.
Λίγες μέρες αργότερα (21/6, είσοδος ελεύθερη), δίνουμε ραντεβού στον Κήπο για τη Γιορτή της Μουσικής, όπου θα συναντήσουμε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το συγκρότημα Κρουστών Τύπανα και νέους καλλιτέχνες που διακρίθηκαν στις Ανοιχτές Πλατφόρμες, τις ακροάσεις του Μεγάρου.
Άλλη μία πρωτιά, τον Ιούλιο, στον Κήπο του Μεγάρου, με τον αγαπημένο σκιοπαίχτη Ηλία Καρελλά και τον θίασό του να στήνουν τον μπερντέ τους στον Κήπο, όπου θα ανεβάσουν την κλασική παράσταση «Ο Μεγαλέξανδρος και ο δράκος», με ασπρόμαυρες γιγαντοφιγούρες και ζωντανή μουσική (4, 5, 11, 12/7). Ελάτε «να φάμε, να πιούμε και νηστικοί να κοιμηθούμε»!
Το ελληνικό τραγούδι στον Κήπο Η Άκληστις Πρωτοψάλτη, με τρία καινούργια τραγούδια («Νικητές-χαμένοι», «Φως», «Μείναμε άνθρωποι») αλλά και με νέες ενορχηστρώσεις αγαπημένων τραγουδιών της που έχουν αφήσει έντονο το στίγμα τους στην ελληνική δισκογραφία, έρχεται στον Κήπο στις 8/6 για να φωτίσει τα βράδια μας με το λαμπερό ηχόχρωμα της φωνής της. Τη συντροφεύουν οι μουσικοί Θωμάς Κοντογεώργης (πιάνο, ενορχηστρώσεις), Παντελής Ντζιάλας (κιθάρες), Πέτρος Βαρθακούρης (μπάσο), Τάκης Βασιλείου (ντραμς, κρουστά) και Σοφία Ευκλείδου (τσέλο). Στην ηχοληψία, ο Ζαχαρίας Σταμούλος και στους φωτισμούς, ο Δημήτρης Λάιος.
«Πενήντα χρόνια χρυσάφι» είναι ο τίτλος της συναυλίας του Μανώλη Μητσιά (14/6), ο οποίος θα μοιραστεί μαζί μας μεγάλες επιτυχίες της πενηντάχρονης καλλιτεχνικής του πορείας, έχοντας συνοδοιπόρους του τους μουσικούς της ορχήστρας του. Μια κιβωτός τραγούδια, μια μαγική διαδρομή στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Δήμου Μούτση, του Μάνου Λοΐζου, του Λουκιανού Κηλαηδόνη, του Θάνου Μικρούτσικου και πολλών άλλων σημαντικών συνθετών, αλλά και στους στίχους και στην ποίηση του Νίκου Γκάτσου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη, του Μανόλη Αναγνωστάκη, του Γιάννη Ρίτσου, του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Μάνου Ελευθερίου, της Λίνας Νικολακοπούλου κ.ά. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Αχιλλέας Γουάστωρ. Συμπαραγωγή: CRICOS Cultural Events – MMA. Στις 28/6 ο Δώρος Δημοσθένους θα ταξιδέψει τον έρωτα στο χρόνο και στον κόσμο, μέσα από τη συναυλία «L.Ο.V.E.». Το ρεπερτόριο της βραδιάς διατρέχει τις εποχές, τα μουσικά είδη, τους ρυθμούς, τους τόπους, περνώντας από τις μελωδίες των Γιαννίδη, Μουζάκη, Χατζιδάκι και Θεοδωράκη σε τραγούδια με χορευτική διάθεση των Elvis Presley, Tom Jones, Simon & Garfunkel, Dusty Springfield, Queen αλλά και των Λουκιανού Κηλαηδόνη, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Σπανού. Ο Δώρος Δημοσθένος και η τετραμελής μπάντα του μας υπόσχονται πολλές εκπλήξεις! Συμπαραγωγή: CRICOS Cultural Events – ΜΜΑ.
«Υenna» τιτλοφορείται το άλμπουμ της Μαρίνας Σάττι, με το οποίο κάνει το δισκογραφικό της ντεμπούτο, αλλά και η βραδιά που έχει ετοιμάσει η πολύπλευρη τραγουδίστρια, μαζί με την μπάντα της, για να υποδεχτεί το καλοκαίρι στον Κήπο του Μεγάρου (1/7). Σε αυτό το σύγχρονο μουσικό «πανηγύρι», η Μαρίνα Σάττι θα συνδυάσει τα νέα της κομμάτια και με άλλα, πολύ γνωστά της, που έχουν αγαπηθεί σε όλο τον κόσμο. Μουσική χωρίς σύνορα που ενώνει ανθρώπους κάθε εθνικότητας και κάθε γενιάς από μια καλλιτέχνιδα, η οποία μπορεί να είναι ταυτόχρονα και pop και ethnic και mainstream, αλλά και urban και λυρική και παραδοσιακή. Συμπαραγωγή: PROSPERO – ΜΜΑ.
Megaron and Unitel Present
Σε συνεργασία με την UNITEL
Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη
Εντυπωσιακή έναρξη για τις μεταδόσεις της UNITEL (9/6), με μια μουσική συνάντηση κορυφής που έγινε το 2019 στη Γερμανία, και συγκεκριμένα στην Αίθουσα Philharmonie του Βερολίνου, ανάμεσα σε τρεις μεγάλους μουσικούς της εποχής μας, τον μαέστρο και πιανίστα Daniel Barenboim, τη βιολονίστα Anne-Sophie Mutter και τον τσελίστα Yo-Yo Ma. Μαζί τους, η West-Eastern Divan Orchestra που ιδρύθηκε από τον Barenboim και τον παλαιστίνιο διανοούμενο Edward Said [Έντουαρντ Σαΐντ] το 1999. Η συγκεκριμένη συναυλία, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 20 χρόνια από τη δημιουργία του Συνόλου. Στον Κήπο του Μεγάρου θα απολαύσουμε τους Barenboim, Mutter και Yo-Yo Ma στο «Τριπλό Κοντσέρτο» για πιάνο, βιολί, τσέλο και ορχήστρα σε ντο μείζονα του Ludwig van Beethoven [Λούντβιχ βαν Μπετόβεν]. Η West-Eastern Divan Orchestra θα ερμηνεύσει επίσης την επιβλητική Ενάτη Συμφωνία σε ρε ελάσσονα του Anton Bruckner [Άντον Μπρούκνερ].
Το ταξίδι στις μεγάλες ευρωπαϊκές καλλιτεχνικές διοργανώσεις συνεχίζεται με μια στάση (23/6) στην Αυστρία, και συγκεκριμένα στο Μοτσαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ και στην «Εβδομάδα Μότσαρτ». Με προσκεκλημένη την ιταλίδα μεσόφωνο Cecilia Bartoli [Tσετσίλια Μπάρτολι], η Φιλαρμονική της Βιέννης μας προσφέρει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο αποκλειστικά στον μεγάλο Αυστριακό. Η κορυφαία μετζοσοπράνο θα τραγουδήσει γνωστές άριες κοντσέρτου καθώς και μια άρια την όπερα Don Giovanni [Ντον Τζοβάννι] του Wolfgang Amadeus Mozart [Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ], ενώ ο Daniel Barenboim, με την ιδιότητα του πιανίστα, θα παίξει το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 24 σε ντο ελάσσονα του Μότσαρτ. Η Φιλαρμονική της Βιέννης θα παρουσίασει ακόμη τη Συμφωνία «της Πράγας» (αρ. 38 σε ρε μείζονα).
Τρίτος σταθμός, η Ελβετία και το Φεστιβάλ της Λουκέρνης. Ο βρετανός αρχιμουσικός Sir Simon Rattle [Σερ Σάιμον Ρατλ], από τους πλέον καταξιωμένους του καιρού μας, διευθύνει τη Φιλαρμονική του Βερολίνου στο συναρπαστικό Πουλί της φωτιάς του Igor Stravinsky [Ίγκορ Στραβίνσκι] και στους γοητευτικούς Συμφωνικούς χορούς, έργο 45 του Sergei Rachmaninov [Σεργκέι Ραχμάνινοφ] (30/6).
Από το ίδιο Φεστιβάλ θα προβληθεί, μία εβδομάδα αργότερα (7/7), η μαγνητοσκοπημένη συναυλία της Βασιλικής Ορχήστρας Concertgebouw [Κονσέρτχεμπαου] του Άμστερνταμ υπό τον Andris Nelsons [Άντρις Νέλσονς], με μουσικές επιλογές σε κλασικό, ρομαντικό αλλά και χορευτικό ύφος. Συμμετέχει ο πιανίστας Yefim Bronfman [Γέφιμ Μπρόνφμαν], ο οποίος θα ερμηνεύσει το δημοφιλέστατο «Αυτοκρατορικό» Κοντσέρτο του Ludwig van Beethoven [Λούντβιχ βαν Μπετόβεν] και τη Σπουδή για πιάνο σε φα μείζονα του Frédéric Chopin [Φρεντερίκ Σοπέν]. Από το πρόγραμμα της βραδιάς, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για το ελληνικό κοινό, η Εισαγωγή «Τα ερείπια των Αθηνών», επίσης του Beethoven. Το μουσικό τοπίο της βραδιάς συμπληρώνεται από τη Σεχραζάντ του Nikolai Rimsky-Korsakov [Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ] και ένα απόσπασμα από τους Σλαβονικούς χορούς του Antonín Dvořák [Αντονίν Ντβόρζακ].
Στη Γιορτή της Μουσικής, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
«Ο Καραγκιόζης στον Κήπο του Μεγάρου»
Για πρώτη φορά, ο Κήπος μεταμορφώνεται σε ένα υπαίθριο θέατρο σκιών με ασπρόμαυρες γιγαντοφιγούρες και ζωντανή μουσική, για να υποδεχτεί τον Θίασο του Ηλία Καρελλά στην παράσταση «Ο Μεγαλέξανδρος και ο δράκος» (4, 5/7 και 11,12/7). Πρόκειται για αναβίωση του ομώνυμου θρυλικού έργου του πρώτου έλληνα καραγκιοζοπαίκτη Μίμαρου, το οποίο πρωτοανέβηκε πριν από 150 χρόνια και έχει τις ρίζες του στη μυθολογία και τη λαογραφία. «Ο Μεγαλέξανδρος και ο δράκος» είναι ίσως το πιο γνωστό έργο του κλασικού ρεπερτορίου στο ελληνικό θέατρο σκιών, συνταιριάζοντας τον θρύλο του Αγίου Γεωργίου και την παράδοση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με έντονο και ιδιαίτερο εικαστικό χαρακτήρα. Η είσοδος στον μπερντέ όλων των γνωστών τύπων προσφέρει ποικιλία ηχοχρωμάτων, ντοπιολαλιές και ένα οδοιπορικό σε αντιπροσωπευτικούς σκοπούς και τραγούδια του τόπου μας. Συμπαραγωγή: Θίασος Ηλία Καρελλά – ΜΜΑ.
Εισιτήρια
Προβολές UNITEL και Γιορτή της Μουσικής | είσοδος ελεύθερη
Παραστάσεις Καραγκιόζη | 10 €
Συναυλίες | 15 €
210 72 82 333 | www.megaron.gr
Έναρξη προπώλησης για όλες τις εκδηλώσεις | Παρασκευή 20 Μαΐου
Ώρες έναρξης των εκδηλώσεων
Γιορτή της Μουσικής | 20:00
Προβολές Unitel και παραστάσεις Καραγκιόζη | 20:30
Συναυλίες | 21:00