«Είστε έτοιμοι να διαγράψετε τον Τσέχοφ, τον Ντοστογιέφσκι, τον Τολστόι και τους άλλους φωτισμένους Ρώσους;» διερωτήθηκε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ρώσος σκηνοθέτης Κίριλ Σερεμπρένικοφ, επικριτής του ρωσικού καθεστώτος, δηλώνοντας ότι «καταλαβαίνει» τους Ουκρανούς που ταράχθηκαν από την παρουσία του στο φεστιβάλ των Καννών.
Η προβολή, την Τετάρτη, της νέας ταινίας του, της «Γυναίκας του Τσαϊκόφσκι», η οποία διαγωνίζεται στο Φεστιβάλ για τον Χρυσό Φοίνικα, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους των εκπροσώπων του ουκρανικού κινηματογράφου, οι οποίοι ζήτησαν «να εξαλειφθεί οτιδήποτε το ρωσικό».
«Κατ’ αρχήν, πρέπει να πω ότι καταλαβαίνω γιατί λένε αυτό που λένε. Καταλαβαίνω ότι βρίσκονται σε μια φρικτή κατάσταση, ότι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, τα σπίτια τους (…) Για αυτούς, είναι δύσκολο ακόμη και να ακούν τη ρωσική γλώσσα. Το καταλαβαίνω πολύ καλά», είπε ο σκηνοθέτης του «Λέτο» (Καλοκαίρι, 2018). «Αλλά το να διαγράψεις ό,τι είναι ρωσικό θα ήταν μεγάλο λάθος και χαίρομαι που το Φεστιβάλ των Καννών βρήκε τη σωστή λύση», πρόσθεσε.
Στα τέλη Μαρτίου το Φεστιβάλ ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί Ρώσους δημιουργούς που πρόσκεινται το Κρεμλίνο αλλά δεν θα κλείσει τις πόρτες του στους σκηνοθέτες που επικρίνουν το καθεστώς. Λίγες εβδομάδες αργότερα ο Τιερί Φρεμό, ο διευθυντής του, είπε ότι η Ουκρανία θα βρίσκεται «στην καρδιά όλων», καθώς έχει προγραμματιστεί η προβολή πολλών ουκρανικών ταινιών.
Ο 52χρονος σκηνοθέτης χαιρέτισε την απόφαση αυτή, καθώς πιστεύει ότι «δεν πρέπει να εξοστρακίζεις τους ανθρώπους λόγω της εθνικότητάς τους».
«Είστε έτοιμοι να διαγράψετε τον Τσέχοφ, τον Ντοστογέφσκι, τον Τολστόι; Δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι δίκαιο να εξοστρακίζεις τους ανθρώπους λόγω της εθνικότητάς τους», επανέλαβε.
Ο Σερεμπρένικοφ, που είναι γνωστός για τη στήριξή του στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ και για την έμμεση κριτική που ασκεί στο καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν, διαγωνίζεται για τρίτη φορά στο Φεστιβάλ των Καννών. Τις προηγούμενες φορές δεν είχε καταφέρει να βρεθεί στις Κάννες γιατί τα ρωσικά δικαστήρια του είχαν απαγορεύσει την έξοδο από τη Ρωσία, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης κατάχρησης χρημάτων. Δεν είναι ούτε αντιπολιτευόμενος, ούτε αντιφρονών, αλλά πολλές φορές έχει πάρει θέση κατά του περιορισμού των ελευθεριών στη Ρωσία και κατά των πολέμων της Ρωσίας στο εξωτερικό, ενώ συμμετείχε και σε διαδηλώσεις. Την Τετάρτη, όταν ολοκληρώθηκε η προβολή της ταινίας του, ζήτησε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ορισμένοι Ουκρανοί τον κατηγόρησαν ότι «όλη η καριέρα του χρηματοδοτήθηκε με πόρους της ρωσικής κυβέρνησης» αλλά ο ίδιος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η ταινία του χρηματοδοτήθηκε «από ανεξάρτητες ρωσικές εταιρείες» και από «ευρωπαϊκούς πόρους».
«Συχνά με ρωτούν για τον ρόλο του (Ρώσου ολιγάρχη) Αμπράμοβιτς, στον οποίο ανήκει ένα από τα ιδρύματα που χρηματοδότησαν την ταινία μου. Ο Αμπράμοβιτς είναι κάποιος που βοήθησε πολύ τη σύγχρονη τέχνη, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (…) και είναι κάποιος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», εξήγησε.
Πηγή: ΑΜΠΕ