Μοραβιέτσκι: Θα υπερασπιστούμε Σουηδία και Φινλανδία εάν δεχθούν επίθεση κατά την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022 16:29
UPD:17:01
REUTERS/WOLFGANG RATTAY
A- A A+

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε την Πέμπτη ότι η Βαρσοβία θα υπερασπιζόταν τη Σουηδία και τη Φινλανδία εάν δέχονταν επίθεση κατά τη διαδικασία ένταξής τους στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι σε περίπτωση επίθεσης στη Σουηδία και τη Φινλανδία κατά τη διάρκεια της ενταξιακής τους διαδικασίας, η Πολωνία θα τους βοηθήσει», είπε, μιλώντας κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Strategic Ark στη Βαρσοβία.

Τερματίζοντας περισσότερο από μισό αιώνα στρατιωτικής ουδετερότητας, οι δύο χώρες υπέβαλαν επίσημα τις αιτήσεις τους την Τετάρτη για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία, ως απάντηση στον θανατηφόρο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχει επίσημο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αν και οι νέες χώρες πρέπει να εκπληρώσουν πολλά βήματα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στις επίσημες ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο αρχηγείο της στρατιωτικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες και της υποβολής «δηλώσεων δέσμευσης». Ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, άφησε να εννοηθεί ότι οι αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα μπορούσαν να «ταχυδρομηθούν», αναλυτές λένε ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα αρκετούς μήνες.

Η Τουρκία έχει επίσης απειλήσει να μπλοκάρει τις ενταξιακές προσπάθειες των δύο σκανδιναβικών εθνών, κατηγορώντας τις για υποστήριξη σε κουρδικές ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις. Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εγκρίνουν ομόφωνα μια υποψήφια χώρα προτού μπορέσει να ενταχθεί στη συμμαχία.

Η Βρετανία έχει επίσης δεσμευτεί να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στη Σουηδία και τη Φινλανδία εάν δεχτούν επίθεση κατά τη μετάβασή τους στην ένταξη, με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να υπογράφει την περασμένη εβδομάδα διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με τις δύο χώρες.

Στη διάσκεψη, ο Μοραβιέτσκι ζήτησε επίσης τη δημιουργία μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας και είπε: «Η Πολωνία είναι έτοιμη να οικοδομήσει τέτοιες βάσεις».

Ο Πολωνός πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης τη Ρωσία ως χώρα «τρομοκρατών» και κάλεσε τις δυτικές χώρες να συνεχίσουν να απομονώνουν τη Μόσχα και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή