Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, οι πέντε προτεινόμενοι από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για τον διορισμό τους στις θέσεις των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Υπέρ της υποψηφιότητας των πέντε νέων μελών της ΑΑΔΕ τάχθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης. Από την πλευρά των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, διευκρινίζοντας ότι η ψήφος τους δεν έχει σχέση με τα πρόσωπα αλλά με την διαφωνία τους στο θεσμό τον οποίον επέβαλαν και ελέγχουν οι δανειστές της χώρας.
Τα νέα μέλη της ΑΑΔΕ είναι: Αιμίλιος Γαλαριώτης, Κωνσταντίνος Ελευθερίου, Ελευθέριος Κρητικός, Χρήστος Κωτσόγιαννης και Νικόλαος Μυλωνάς.
Όλα τα προτεινόμενα μέλη για τη στελέχωση της ΑΑΔΕ, διαβεβαίωσαν ότι με συνέπεια θα υπηρετήσουν τον σημαντικό αυτό θεσμό, όπως είπαν, που έχει στόχο να υπηρετεί ορθά, αποτελεσματικά και με διαφάνεια το κοινωνικό σύνολο και την πατρίδα.
Αιτιολογώντας την πρόταση του, ο υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στα βιογραφικά των υποψηφίων, τονίζοντας ότι και οι πέντε είναι «εγνωσμένου κύρους υψηλής επιστημονικής γνώσης». «Με την οικονομική αβεβαιότητα να εντείνεται λόγω των συνεπειών από την συνεχιζόμενη κρίση, θα ενισχύσουν την Αρχή στο έργο της για να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις, εστιάζοντας στη διασφάλιση των δημόσιων εσόδων και στην καταπολέμηση των φαινομένων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου παρέχοντας υψηλές υπηρεσίες. Εκτιμούμε ότι μέσω της διαρκούς αναβάθμισης της η ΑΑΔΕ θα αποτελέσει ένα αποτελεσματικό δυναμικό καινοτόμο οργανισμό», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.
Ομόφωνα η Επιτροπή Θεσμών συμφώνησε επίσης, το αμέσως επόμενο διάστημα, να κληθεί για να ενημερώσει, σε κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Οικονομικών, ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ για τα αποτελέσματα του έργου της και κυρίως σε ό,τι αφορά το λαθρεμπόριο καυσίμων και τη φοροδιαφυγή. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Θανάσης Μπούρας, συντάχθηκαν με το αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου, να κληθεί άμεσα και να ενημερώσει τα μέλη της, ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ. Ο υπουργός Οικονομικών εισηγήθηκε στην ενημέρωση να συμμετέχουν και τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, έθεσε «το μείζον ζήτημα της αντιμετώπισης και πάταξης του λαθρεμπορίου καυσίμων», όπως το χαρακτήρισε, επισημαίνοντας ότι πρέπει ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία. «Παρά τις τεχνολογικές και νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων, το φαινόμενο αυτό συνεχίζει να είναι μια μεγάλη πληγή που φτάνει σε ονοματεπώνυμα πολύ ψηλά στη χώρα μας, και έχει δημιουργήσει ένα κύκλο αίματος -επειδή είναι πολλά τα λεφτά- με δεκάδες δολοφονικές απόπειρες. Από πίσω από τις ακραίες αυτές παράνομες ενέργειες είναι πρατήρια, διαλύτες, φοροδιαφυγή επί του πετρελαίου, και είναι ένα τεράστιο ζήτημα αυτό», ανέφερε ο κ. Βούτσης.
Απαντώντας, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι το φαινόμενο του λαθρεμπορίου καυσίμων έχει περιοριστεί σημαντικά, με τη χώρα μας να καταφέρνει να πλησιάζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Η κυβέρνηση βελτίωσε το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών για να το περιορίσει. Είναι ένα διαχρονικό, διατοπικό φαινόμενο. Εκτιμώντας τα δημοσιονομικά στοιχεία, αποδεικνύεται ότι υπάρχει πρόοδος στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Με την αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου και τα σύγχρονα τεχνικά μέσα που χρησιμοποιούνται πλέον, έχουμε σημαντικές επιτυχίες, κυρίως σε ό,τι αφορά τα καπνικά και τα αλκοολούχα ποτά και μετά τα καύσιμα, που είναι ο βασικός πυλώνας της φοροδιαφυγής. Πρέπει, όταν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έρθει στη Βουλή για να ενημερώσει, να δώσει και τα στοιχεία για το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ