Σολτς: «Όχι» σε fast track ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ- «Ναι» σε ταμείο αλληλεγγύης

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022 12:32
UPD:12:38
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
A- A A+

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να επισπευσθούν παρά τη ρωσική εισβολή. «Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος στην πορεία προς την ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά. 

Μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο την Πέμπτη, ο Σολτς είπε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δίκιο όταν είπε ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ «δεν είναι θέμα λίγων μηνών ή λίγων ετών». Για αυτόν τον λόγο, η Ένωση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προσφορά οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Είναι δίκαιο για τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» να μην υπάρξει «συντόμευση στην πορεία προς την ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά. Οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με φιλοδοξίες να ενταχθούν στην ΕΕ - Μαυροβούνιο, Σερβία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο- «προχωρούν σε εντατικές μεταρρυθμίσεις για να προετοιμαστούν για την ένταξη εδώ και χρόνια».

«Δεν είναι μόνο θέμα αξιοπιστίας μας ότι τηρούμε τις υποσχέσεις μας - σήμερα περισσότερο από ποτέ η ενσωμάτωσή τους [στην ΕΕ] βρίσκεται στο δικό μας στρατηγικό συμφέρον», συνέχισε, αναφέροντας τις προσπάθειες της Ρωσίας να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή.  «Πρόκειται για τη δική μας ασφάλεια, την οποία δεν μπορούμε να επιτύχουμε χωρίς σταθερά, ευρωπαϊκά Δυτικά Βαλκάνια», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός καγκελάριος ανέφερε επίσης ότι η Γερμανία υποστηρίζει την ιδέα ενός «ταμείου αλληλεγγύης» που θα χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές της ΕΕ και από τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών της Ουκρανίας μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία και την «αναζωογόνηση της ουκρανικής οικονομίας».

«Όλοι έχουμε έναν κοινό στόχο: η Ρωσία δεν πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, η Ουκρανία πρέπει να επιβιώσει», τόνισε και επανέλαβε ότι η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι ο Ρώσος πρόεδρος να αναθεωρήσει και να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να σπάσει την ικανότητα της χώρας να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

«Μόνο τότε θα είναι έτοιμος να υπερασπιστεί σοβαρά την ειρήνη», τόνισε ο καγκελάριος, υπογραμμίαζοντας ότι «δεν θα υπάρξει μια υπαγορευμένη ειρήνη, η οποία θα επιβληθεί στρατιωτικά από τη Ρωσία». Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να υπαγορεύσει μια ειρήνη με βομβαρδισμούς. Οι Ουκρανοί πολύ απλά δεν θα τη δεχτούν - ούτε κι εμείς», τόνισε και διαβεβαίωσε για μία ακόμη φορά για τη γερμανική υποστήριξη, τόσο στο πεδίο των κυρώσεων όσο και με την παράδοση όπλων - «συμπεριλαμβανομένου του βαρέως εξοπλισμού».

«Η βοήθεια προς μια χώρα που έχει δεχθεί βάναυση επίθεση για να αμυνθεί, δεν συνιστά κλιμάκωση, αλλά συμβολή στον τερματισμό της επίθεσης», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας και πάλι ότι η Γερμανία δεν θα αναλάβει καμία πρωτοβουλία η οποία θα ενέπλεκε το ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή