Μήνυμα Κ. Παπούλια στην Τουρκία για την ευρωπαϊκή της πορεία

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008 22:50
UPD:23:13
A- A A+

Νέο μήνυμα στην Τουρκία σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική σε σχέση με το Κυπριακό έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας απόψε στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Αφού επανέλαβε πως «δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του θαλασσίου πλούτου που έχει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η Κυπριακή Δημοκρατία», τόνισε: Eφόσον η Τουρκία «επιθυμεί την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να ορίσει τα συμφέροντά της με διαφορετικό τρόπο. Έτσι που να είναι συμβατά με τις αρχές που διέπουν την Ένωσή μας, αρχές που δεν συμβιβάζονται βέβαια με την σημερινή κατάσταση στο νησί».

«Σταθερός κοινός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η επανένωση του νησιού, στο πλαίσιο μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης, συνολικής και μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Η λύση αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με την ιδιότητα της Κύπρου ως πλήρους και ισότιμου κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι «οι καλές ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορεί παρά να στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και σε μία λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις παραπάνω αρχές».

Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στάθηκε στην κοινή πορεία των δύο λαών μέσα στους αιώνες, τόνισε ότι αποτελεί ιστορική αλήθεια πως ο Κυπριακός λαός ήταν πάντοτε έτοιμος να προστρέξει και να προσφέρει θυσίες στις ώρες ανάγκης για τον λαό της Ελλάδας και έπλεξε το εγκώμιο του Προέδρου Κάρολου Παπούλια.

Αναφερόμενος στις εν εξελίξει συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη σημείωσε πως «παρά το γεγονός ότι με τον κ. Ταλάτ συνδεόμαστε από χρόνια με φιλία, κοινούς αγώνες και κοινές διακηρύξεις προοδευτικού περιεχομένου, εντούτοις τώρα που έχει αναδειχθεί σε ηγέτη της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη διαδικασία των συνομιλιών. Λυπάμαι να παρατηρήσω πως διαπιστώνω μεταμόρφωση της πολιτικής του φιλοσοφίας».

Αφού επισήμανε ότι δεν απογοητεύεται αλλά παραμενει συγκρατημένα αισιόδοξος, διαβεβαίωσε πως «διαπνεόμαστε από καλή θέληση για λύση. Την ίδια ώρα όμως μας διακρίνει αποφασιστικότητα και συνέπεια στην υπεράσπιση αρχών». Σε αυτό το σημείο επέκρινε την Τουρκία για «προσπάθεια δημόσιας υπόσκαψης της διαδικασίας των συνομιλιών ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό».

«Τι άλλο παρά προσπάθεια υπόσκαψης της διαδικασίας των συνομιλιών είναι οι συνεχείς παρενοχλήσεις των ερευνητικών σκαφών, που διεξάγουν έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της θαλάσσιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της χώρας μας από Τουρκικές πολεμικές φρεγάτες και πολεμικά αεροσκάφη» υπογράμμισε.

Κάνοντας αναφορά στο Σκοπιανό εξέφρασε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του κυπριακού λαού «στις προσπάθειες τόσο τις δικές σας όσο και της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη θετική διευθέτηση του πιο πάνω προβλήματος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή