Προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας «βλέπουν» Κίνα - Ελλάδα

Στην Κρήτη ο Χου Ζιντάο
Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2008 23:08
A- A A+

Oι μεγάλες προοπτικές συνεργασίας με την Κίνα που διανοίγονται για τη χώρα μας, καθώς και η δυνατότητα προώθησης των κρητικών προϊόντων στην κινεζική αγορά, επιβεβαιώθηκαν σήμερα κατά την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο, στο Ηράκλειο.

Σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η επίσκεψή του στο νησί αποτελεί εξαιρετική τιμή για την Ελλάδα.

Χαίρομαι πολύ, ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος, που επισκέπτομαι την όμορφη Κρήτη. Από τη στιγμή που πατήσαμε τη γη της νήσου, γοητευτήκαμε από τη μακραίωνη ιστορία της και νιώσαμε την αγάπη και τη φιλία με την οποία μας περιέβαλε ο Κρητικός λαός, πρόσθεσε και εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες του και τις καλύτερες ευχές του στον λαό τη νήσου.

Το διάσημο ανάκτορο της Κνωσού αποδεικνύει την ευφυΐα και τη σοφία των αρχαίων Κρητικών, πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο «οι θαρραλέοι Κρητικοί πολέμησαν σκληρά με τους φασίστες και συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία του παγκόσμιου αντιφασιστικού πολέμου».

Ο κ. Ζιντάο εξήρε επίσης το ρόλο της Περιφέρειας της Κρήτης στην τοπική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας. «Το κρητικό ελαιόλαδο ήδη άρχισε να μπαίνει στην κινεζική αγορά, ενώ τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Κρήτης έχει στενές ανταλλαγές με το νομό Χαϊνάν της Κίνας, προωθώντας ενεργά τη διμερή συνεργασία στη νησιωτική οικονομική ανάπτυξη» σημείωσε.

Επισήμανε ακόμη πως η τουριστική συνεργασία των δύο χωρών έχει τεράστιες δυνατότητες. «Ο κινεζικός και ο ελληνικός λαός έχουν ισχυρούς παραδοσιακούς δεσμούς. Η φιλική συνεργασία έχει στέρεα θεμέλια».

Κατά την προσφώνησή της η κ. Μπακογιάννη τόνισε πως οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.

Αναφερόμενη στη διεθνή κρίση, σημείωσε πως σε μια περίοδο ανασφάλειας και οικονομικής αβεβαιότητας, καλούμαστε να πάρουμε δραστικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Για το λόγο αυτό, η οικονομική συνεργασία μας με την Κίνα βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές μας» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, η κ. Μπακογιάννη, απευθυνόμενη στον Κινέζο πρόεδρο ανέφερε: «Θεωρώ ότι η επίσκεψή σας στη χώρα μας θα δώσει το έναυσμα για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε όλους τους τομείς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή