Λευκορωσία: Θανατική ποινή για «απόπειρα τρομοκρατίας»

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022 12:30
UPD:12:33
via REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Η Λευκορωσία εισήγαγε τη θανατική ποινή για προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης ή «απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας», σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορεία, με τις κατηγορίες να στοχεύουν πολλούς ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του εξόριστου ηγέτη της.

«Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο υπέγραψε το νόμο που προβλέπει τη δυνατότητα της θανατικής ποινής για απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας», σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti, ενώ μέχρι στιγμής μόνο όσοι διέπραξαν μια τέτοια πράξη ήταν υπόχρεοι για εκτέλεση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, το κείμενο σημειώνει ότι καμία «προετοιμασία ή απόπειρα» εγκλήματος δεν τιμωρείται με θάνατο εκτός από όσους χαρακτηρίζονται ως «τρομοκράτες».

Από το τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας του 2020 κατά της επανεκλογής του Λουκασένκο, στην εξουσία από το 1994, πολλοί αντίπαλοι έχουν κατηγορηθεί και συλληφθούν για απόπειρα ή προετοιμασία τρομοκρατικής πράξης.

Τον Μάρτιο του 2021, η εισαγγελία της Λευκορωσίας ανακοίνωσε ότι η αρχηγός της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια , που αναγκάστηκε σε εξορία το 2020 λόγω της διαμαρτυρίας της, ήταν η ίδια αντικείμενο έρευνας για «προετοιμασία τρομοκρατικής πράξης σε οργανωμένη συμμορία», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της Λευκορωσίας Belta.

Η Λευκορωσία, μια πρώην σοβιετική δημοκρατία συμμαχική με τη Ρωσία, είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη που εξακολουθεί να εφαρμόζει τη θανατική ποινή. Η χώρα, η οποία πραγματοποιεί πολλές εκτελέσεις κάθε χρόνο, πυροβολεί τους καταδίκους της.

Από τις προεδρικές εκλογές του 2020, κατά τις οποίες η κ. Τιχανόφσκαγια συγκέντρωσε αιφνιδιαστική λαϊκή υποστήριξη κινητοποιώντας τεράστια πλήθη για να καταγγείλουν μια ψηφοφορία που νοθεύτηκε από τον Λουκασένκο, οι αρχές έχουν κάνει σημαντική στροφή, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες ανθρώπους εξαναγκάζοντας σε εξορία πλήθος της αντιπολίτευσης ηγέτες ή απλούς διαδηλωτές.

Πολλές προσωπικότητες του κινήματος έχουν καταδικαστεί σε βαριές ποινές φυλάκισης, ΜΚΟ και ανεξάρτητα ΜΜΕ έχουν απαγορευτεί και κατηγορηθεί για εξτρεμισμό.

Μια νέα δίκη 12 ακτιβιστών της αντιπολίτευσης ξεκίνησε επίσης την Τετάρτη στην πόλη Γκρόντνο και ο φερόμενος αρχηγός τους, Νικολάι Αβτούχοβιτς, κατηγορείται κυρίως για πράξη «τρομοκρατίας» και προετοιμασία πράξης «τρομοκρατίας» σε οργανωμένη συμμορία, σύμφωνα με η ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna, πολλά από τα μέλη της οποίας και ο αρχηγός της βρίσκονται επίσης στη φυλακή.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, οι ανακριτές κατηγορούν την ομάδα ότι πυρπόλησε ένα αυτοκίνητο και το σπίτι ενός αστυνομικού και στη συνέχεια ανατίναξε το αυτοκίνητο ενός άλλου.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή