Τα στοιχεία  για το ΑΕΠ και  το «γεράκι»

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022 07:00
UPD:07:25
EPA/RONALD WITTEK
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Πρώτα ήρθαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης και μετά η πιο «επιθετική» δήλωση της χρονιάς. Με τελικό αποδέκτη την ΕΚΤ, που αναμένεται να κάνει κίνηση στη συνεδρίαση του Ιουλίου, προσπαθώντας να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και στον πληθωρισμό. 

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης ξάφνιασε θετικά στο πρώτο τρίμηνο του 2022, με 5,1% σε ετήσια και 0,3% σε τριμηνιαία βάση, καθώς τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει τα σύννεφα πάνω από την εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας, στέλνοντας ριπές προς όλες τις κατευθύνσεις. Όμως, τελικά, η ανάπτυξη συνεχίζεται, μετριάζοντας έως έναν βαθμό τις ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό, παρότι συγκαταλέγεται στους κορυφαίους φόβους των θεσμικών επενδυτών και των κορυφαίων διαχειριστών κεφαλαίου. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ δίδουν μια ανάσα στην ΕΚΤ για να προχωρήσει στην πρώτη της από το 2011 επιτοκιακή αύξηση, εάν βεβαίως το επιτρέψουν έως τότε οι οικονομικές συγκυρίες, μέσα στο σημερινό ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον. 

Τα απρόβλεπτα θετικά στοιχεία ενδεχομένως να αποτέλεσαν ακόμη μια αφορμή για την άκρως επιθετική δήλωση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ, για μια επιτοκιακή αύξηση ακόμη και των 50 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ. Φυσικά και είναι η πρώτη δήλωση που πάει κόντρα στην επίσημη δέσμευση της ΕΚΤ για σταδιακή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της και φυσικά δεν πρόκειται να εισακουστεί επ’ ουδενί από τους κεντρικούς τραπεζίτες του ευρωπαϊκού Νότου. 

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και γρήγορες. Οι ομολογιακές αποδόσεις εκτοξεύθηκαν στα ύψη και το ευρώ ανέκτησε μέρος από το χαμένο έδαφος, αφού αυξήθηκαν και πάλι τα στοιχήματα των αγορών για επιτοκιακές αυξήσεις. Η αγορά στοιχημάτων έχει γίνει «ασανσέρ» ανάλογα με τη βαρύτητα και την ένταση των δηλώσεων. Ένα όμως είναι σίγουρο: ο έντονος αναβρασμός που επικρατεί πλέον στους κόλπους της ΕΚΤ και ο οποίος καταδεικνύει ότι ο πληθωρισμός έχει γίνει αστάθμητος παράγοντας, αφού ακόμη δεν έχει φθάσει στο απόγειό του. Οι ισορροπίες λεπτές και οι προσδοκίες μεγάλες. Διακύβευμα η οικονομία. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή