Μαριούπολη: Ουκρανοί μαχητές απομακρύνθηκαν από το Azovstal

Τρίτη, 17 Μαΐου 2022 07:03
UPD:07:05
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Πάνω από 260 Oυκρανοί στρατιωτικοί, πολλοί από αυτούς τραυματισμένοι, απομακρύνθηκαν από το πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Οι μαχητές φαίνεται να παραχωρούν τον έλεγχο της πόλης στη Ρωσία μετά από 82 ημέρες βομβαρδισμών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μάλιαρ δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι 53 βαριά τραυματισμένοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Νοβοαζόφσκ. Περισσότεροι από 200 άλλοι μεταφέρθηκαν μέσω ενός διαδρόμου στην Ολενίφκα, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι στρατιώτες πρόκειται να επιστρέψουν σε περιοχές ελεγχόμενες από το ουκρανικό κράτος αργότερα, στο πλαίσιο ανταλλαγήν κρατουμένων, διευκρίνισε η Μάλιαρ.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι στρατιώτες που υπερασπίζονται το εργοστάσιο έχουν «επιτελέσει το μαχητικό τους καθήκον» και πλέον ο κύριος στόχος είναι να σωθούν οι ζωές του προσωπικού. Κρατώντας το εργοστάσιο, εμπόδισαν τις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν γρήγορα τη νότια πόλη Ζαπορίζια, ανέφερε η ανακοίνωσή του στο Facebook.

Οι προσπάθειες να απομακρυνθούν από τις αχανείς εγκαταστάσεις του Azovstal οι εναπομείναντες Ουκρανοί στρατιωτικοί συνεχίζονται, σύμφωνα πάντα με το ουκρανικό επιτελείο. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσοι στρατιώτες παραμένου  στο εργοστάσιο, αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε: «Ελπίζουμε να σώσουμε τις ζωές των αγοριών μας».  «Θέλω να υπογραμμίσω: Η Ουκρανία χρειάζεται τους Ουκρανούς ήρωές της ζωντανούς. Αυτή είναι η αρχή μας», είπε. 

Για τους Ουκρανούς, το εργοστάσιο Azovstal έχει γίνει σύμβολο αντίστασης, με εκατοντάδες στρατιώτες να συνεχίζουν να πολεμούν εκεί ακόμη και μετά την πτώση της υπόλοιπης πόλης στις ρωσικές δυνάμεις. Περίπου 600 στρατιώτες πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο.

Η εκκένωση του εργοστασίου είναι πιθανό να σηματοδοτήσει το τέλος της μεγαλύτερης και πιο αιματηρής μάχης του πολέμου της Ουκρανίας και μια σημαντική ήττα για την Ουκρανία, σχολιάζει ο βρετανικός Guardian. Η Μαριούπολη είναι πλέον ερειπωμένη μετά από τη ρωσική πολιορκία που, σύμφωνα με την Ουκρανία, άφησε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς ανθρώπους στην πόλη.

Ώρες πριν από την εκκένωση, η Ρωσία είπε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία για την απομάκρυνση των τραυματισμένων στρατιωτών. «Ένας ανθρωπιστικός διάδρομος έχει ανοίξει μέσω του οποίου τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρονται σε ιατρική μονάδα στο Νοβοαζόφσκ», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι τελευταίοι υπερασπιστές του Azovstal παραμένουν σε αποθήκες και σήραγγες που χτίστηκαν σε βαθιά υπόγεια για να αντέξουν ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο. Οι πολίτες απομακρύνθηκαν από το εσωτερικό του εργοστασίου, μιας από τις μεγαλύτερες μεταλλουργικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, νωρίτερα αυτό το μήνα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή