Ρωσία: Το 2009 ολοκληρώνεται το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008 12:37
A- A A+

Το πρώτο πυρηνικό της εργοστάσιο στο Ιράν θα ολοκληρώσει το 2009 η Ρωσία, όπως μετέδωσε το Itar-Tass επικαλούμενο Ρώσο αξιωματούχο.

Η εγκατάσταση του πυρηνικού αντιδραστήρα στο εργοστάσιο του Μπουσέχρ έχει καθυστερήσει. Ρώσοι και Ιρανοί αξιωματούχοι δίνουν διαφορετικές ημερομηνίες για την έναρξη της λειτουργίας του. Πέρυσι το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν είπε ότι ο αντιδραστήρας θα εγκατασταθεί στα μέσα του 2008.

Η Ρωσία ήδη παρέδωσε πυρηνικά καύσιμα μέσω της συμφωνίας ύψους 1 δισ. δολ. που υπεγράφη για την κατασκευή του εργοστασίου στις ακτές του Κόλπου νοτιοδυτικά του Ιράν. Νωρίτερα η Ρωσία απέδωσε τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στα προβλήματα πληρωμής από το Ιράν.

Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και κάποιες δυσκολίες που προκλήθηκαν – συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών – λύθηκαν χάρις στις κοινές προσπάθειες μεταξύ του αγοραστή (Ιράν) και του πωλητή (Ρωσία), φέρεται ότι δήλωσε ο Σεργκέι Κιριγιένκο, επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Rosatom που έχει υπογράψει τη συμφωνία.

«Το επόμενο έτος θα έχει ολοκληρωθεί το έργο» είπε ο Κιριγιένκο – σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ο Κιριγιένκο συνοδεύει τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην περιοδεία του στο Καράκας της Βενεζουέλας.

Η Ρωσία συμφώνησε το 1995 να κατασκευάσει έναν εργοστάσιο στο Ιράν, μετά τη συμφωνία που είχε γίνει στη δεκαετία του 1970 με τη γερμανική Siemens. Το έργο αυτό ατύχησε μετά την ισλαμική επανάσταση το 1979 στο Ιράν και τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ από το 1980-1988.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή