Forbes: Αθήνα, η ιδανική επιλογή για τον κλασικό τουρίστα αλλά και για τον αυθεντικό ταξιδιώτη

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 12:56
UPD:13:24
Shutterstock
A- A A+

Ιδανικό προορισμό, όχι μόνο για τον κλασικό τουρίστα, αλλά και για τον αυθεντικό ταξιδιώτη, χαρακτηρίζει την ελληνική πρωτεύουσα το Forbes. «Αν ταξιδεύεις στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, ίσως να προσπαθήσεις να αποφύγεις όλα τα κλισέ που σχετίζονται με τον τουρισμό… Θέλεις να είσαι ταξιδιώτης. Δεν θες να είσαι απλώς τουρίστας» αναφέρεται στο δημοσίευμα. 

Σύμφωνα με το Forbes, όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, η Αθήνα βιώνει μια ισχυρή τουριστική ανάκαμψη. Σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021, έχει καταγραφεί αύξηση της τάξεως του 92% στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

«Πώς όμως μπορείς να ταξιδέψεις, χωρίς να γίνεις ένα από αυτούς τους τουρίστες» διερωτάται ο αρθρογράφος του Forbes, τονίζοντας πως αυτό θα είναι το μεγάλο καλοκαίρι των διακοπών. Οι δαπάνες για τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,1 τρισ. δολάρια τον χρόνο, ξεπερνώντας τα ποσοστά προ πανδημίας κατά 11%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του World Travel & Tourism Council and Oxford Economics.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η διαφορά ανάμεσα στον ταξιδιώτη και τον τουρίστα είναι ουσιαστική: Οι τουρίστες συνήθως επισκέπτονται έναν προορισμό για λίγες μόνο μέρες. Ξοδεύουν τα χρήματά τους σε ξεναγήσεις και γεύματα σε εστιατόρια. Οι ταξιδιώτες τείνουν να μένουν στον προορισμό για μεγαλύτερο διάστημα και να αναζητούν να ζήσουν πιο αυθεντικές εμπειρίες εκεί. Γνωρίζονται με τους ντόπιους και χάνονται στον πολιτισμό της χώρας.

Το Forbes, παραθέτει κάποια ακόμα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ταξιδιώτη, καλώντας τους αναγνώστες του να τα υιοθετήσουν στον σωστό προορισμό: «Ο ταξιδιώτης παίρνει τον χρόνο του. Βιώνει το ταξίδι με πιο αργούς ρυθμούς. Δεν βιάζεται. Κάνει συχνά στάσεις για να απολαύσει το τοπίο. Απολαμβάνει όλη τη διαδρομή. Σε αντίθεση με τον τουρίστα, ο οποίος βιάζεται να πεταχτεί στα δημοφιλέστερα σημεία της πόλης. Είναι ευέλικτος. Ο ταξιδιώτης δεν προαποφασίζει για τα σημεία που θα επισκεφτεί στον προορισμό του. Περιπλανιέται και κάνει στάση εκεί που του αρέσει. Ο τουρίστας κινείται βάσει προγράμματος. Δεν “ακολουθεί την αγέλη”».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα «θα βρει κανείς τους τουρίστες σε συγκεκριμένα μέρη - την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα, το Αρχαιολογικό Μουσείο. Προφανώς και αξίζει να επισκεφθεί κανείς αυτά τα σημεία αναφοράς. Ωστόσο, ο αυθεντικός ταξιδιώτης θα τολμήσει να μην ακολουθήσει την αγέλη. Θα τον ιντριγκάρει η Αγορά και οι Αέρηδες. Θα αποφύγει τα ξενοδοχεία και θα προσπαθήσει να ετοιμάσει ο ίδιος το γεύμα του, χρησιμοποιώντας τοπική πρώτη ύλη και συνταγές. Αγαπά την εξερεύνηση. Η περιέργεια είναι το απόλυτο χαρακτηριστικό του ταξιδιώτη. Χάνεται στα δρομάκια και τις γειτονιές προσπαθώντας να αποκωδικοποήσει την κουλτούρα. Μαθαίνει την γλώσσα και προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους ντόπιους. Είναι διακριτικός. Ενώ είναι εύκολο να εντοπίσεις τον τουρίστα από μακριά, ο ταξιδιώτης γίνεται ένα με τη χώρα που επισκέπτεται. Δεν φωνάζει στον δρόμο. Υιοθετεί την στάση των ντόπιων».

Το άρθρο κλείνει με την επισήμανση πως «σε όποια κατηγορία και αν ανήκει κανείς, σημασία έχει ότι οι πόλεις είναι έτοιμες να υποδεχτούν αυτό το καλοκαίρι και τον τουρίστα και τον ταξιδιώτη». «Το ταξίδι μετράει» καταλήγει το δημοσίευμα.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή