Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το πρώτο στοίχημα της μαζικής συμμετοχής

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 07:46
UPD:07:48
Dimitris Kapantais / SOOC/
A- A A+

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
mchatzikonstantinou@naftemporiki.
gr

Το πρώτο από τα δύο εκλογικά στοιχήματα που είχε θέσει ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, κέρδισε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς περισσότεροι από 150.000 πολίτες συμμετείχαν στην εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη της συλλογικής ηγεσίας (Πρόεδρος και Κεντρική Επιτροπή) ενώ ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων μελών εκτοξεύθηκε μέσα σε μία ημέρα σε 172.000. 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει για δύο «κρίσιμες Κυριακές» ως προς την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη εκλογική μάχη αφορούσε τη χθεσινή Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών ενώ η δεύτερη θα προσδιοριστεί χρονικά από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την προσφυγή στις κάλπες, το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα. 

Τελικά η μαζική συμμετοχή στο τεστ «πρώτης Κυριακής» φαίνεται ότι υπερέβη τις προσδοκίες της ηγεσίας, τόσο ως προς το σύνολο των ψηφοφόρων όσο και ως προς τον αριθμό των νέων μελών που ενεγράφησαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι την παραμονή των εκλογών ο κ. Τσίπρας έθετε τον πήχη στις 120.000 ψήφους αλλά εν τέλει  στα 1.000 εκλογικά τμήματα ανά την Ελλάδα έδωσαν το παρών 150.000 πολίτες. Επιπλέον, το ενεργό δυναμικό των μελών σχεδόν τριπλασιάστηκε αφού χθες ενεγράφησαν περίπου 110.000 νέα μέλη με το σύνολο να φτάνει τις 172.000. Σημειώνεται ότι πριν από τη χθεσινή εσωκομματική εκλογική διαδικασία τα ενεργά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν περίπου 62.000. 

Το καλοκαίρι του 2019, αμέσως μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Τσίπρας είχε θέσει τον ιδιαίτερα φιλόδοξο τότε στόχο να εγγραφεί στο κόμμα του ένας αριθμός μελών που θα αντιστοιχεί στο 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν 1,7 εκατομμύρια. Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε αυτόν τον στόχο και έτσι η ηγεσία του στρέφεται τώρα στη δεύτερη και πολύ δυσκολότερη μάχη που είναι αυτή των βουλευτικών εκλογών. Στην Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν ότι η χώρα εισέρχεται πλέον σε de facto προεκλογική περίοδο με το κλείσιμο τριών ετών της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και αισιοδοξούν ότι η πορεία ενίσχυσης και μαζικοποίησης του κόμματος θα συνεχισθεί μέχρι την «πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Δυσκολότερη η κινητοποίηση σε εκλογές χωρίς έτερο υποψήφιο

Στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν έμφαση επίσης στο γεγονός ότι η πλατιά κινητοποίηση της χθεσινής Κυριακής επετεύχθη σε μια εκλογική διαδικασία χωρίς ανθυποψήφιο όπου το κίνητρο συμμετοχής είναι εκ των πραγμάτων μικρότερο. «Πράγματι δεν υπήρχε έτερος υποψήφιος, αλλά αυτό μάλλον κάνει ακόμη μεγαλύτερο το σημερινό αποτέλεσμα. Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε πάνω από 150.000 ψήφους για να επανεκλεγεί» τόνισε χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ για την έλλειψη άλλων υποψηφίων. 

Να σημειωθεί ότι αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την σύνθεση της νέας Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα. «Θα χρειαστεί να περιμένουμε πιθανόν μέχρι νωρίς το απόγευμα, γιατί, όπως καταλαβαίνετε,  με μεγάλο ψηφοδέλτιο και με πολλούς υποψήφιους η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης είναι μακρόσυρτη διαδικασία» ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Νικολακόπουλος. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή