ΣΥΡΙΖΑ : Σε εξέλιξη η ψηφοφορία - Οι στόχοι της επόμενης ημέρας

Κυριακή, 15 Μαΐου 2022 07:00
UPD:12:28
George Vitsaras / SOOC/
A- A A+

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Σε 1000 κάλπες σε όλη τη χώρα διεξάγεται σήμερα η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με την αξιωματική αντιπολίτευση να σημειώνει πως οι πολίτες θα στείλουν «μήνυμα πολιτικής αλλαγής». Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας έχει πει πως τα 1000 εκλογικά κέντρα μπορούν να μετατραπούν σε «ταχυδρομεία»  που θα στείλουν «συστημένο τον λογαριασμό» στην κυβέρνηση.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζουν στο πεδίο της οικονομίας και επισημαίνουν πως αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών είναι ορατός ο κίνδυνος κοινωνικής κρίσης. Η εκτίμηση στην Κουμουνδούρου είναι πως υπάρχει στους πολίτες μια «βουβή οργή», ενώ σφοδρά είναι τα πυρά στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο ενεργειακό πεδίο σε σχέση και με την ρήτρα αναπροσαρμογής. Για «ρήτρα Μητσοτάκη» που μπορεί να γίνει «ρήτρα πολιτικής αλλαγής» έχει μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, που κατηγορεί την κυβέρνηση πως δεν παίρνει μέτρα για να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην σημερινή ψηφοφορία  και στο «άνοιγμα» του κόμματος. Αυτό που σημειώνεται είναι πως θα πρέπει «να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ», ενώ επισημαίνεται πως το μήνυμα που θα στείλει η σημερινή κάλπη «μπορεί να φέρει πιο κοντά τις εκλογές».

Χθες το μεσημέρι σε γεύμα με δημοσιογράφους ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την σημερινή συμμετοχή, σημειώνοντας πως παίρνει ανάλογα μηνύματα από τις περιοδείες που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα. Νωρίτερα σε συνέντευξη του είχε επισημάνει πως «αδειάζει η κλεψύδρα της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη», επαναλαμβάνοντας πως « πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό εκλογές γιατί είναι αναγκαία μια διαφορετική πολιτική». 

Πώς διεξάγεται η ψηφοφορία

Μέχρι τις οκτώ το  βράδυ - με δυνατότητα παράτασης σε όσα εκλογικά κέντρα  συνεχίζεται η προσέλευση -θα διεξάγεται σήμερα η ψηφοφορία στο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την εκλογή προέδρου αλλά και νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται πως στην εκλογή προέδρου μπορούν να συμμετάσχουν όσοι πολίτες είναι άνω των 15 ετών και έχουν ήδη εγγραφεί ή θα εγγραφούν σήμερα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στα εκλογικά τμήματα θα υπάρχουν αιτήσεις εγγραφής για να συμπληρωθούν, ενώ όσοι προσέρχονται για να ψηφίσουν πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.

Να σημειωθεί πως όσοι έχουν εγγραφεί ως μέλη μέχρι τις 21 Μαρτίου μπορούν να ψηφίσουν και για Κεντρική Επιτροπή σε μια δεύτερη κάλπη στην εκλογική τους περιφέρεια. Εάν τυχόν τα μέλη αυτά βρεθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία ανήκουν, τότε θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο για την εκλογή προέδρου.

Οι σταυροί που μπορούν να μπουν ανά περιφέρεια έχουν ως εξής: Αττική 45, Κεντρική Μακεδονία 11, Δυτική Ελλάδα 6, Κρήτη 5, Θεσσαλία 4, Πελοπόννησος 5, Ήπειρος 3, Δυτική Μακεδονία 3, Ανατολική Μακεδονία Θράκη 3, Στερεά Ελλάδα 3, Νότιο Αιγαίο 2, Ιόνια νησιά 2, Βόρειο Αιγαίο 2, Εξωτερικό 1. 

Να σημειωθεί πως συνολικά 733 υποψήφιοι διεκδικούν τη συμμετοχή στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από 300 μέλη. Τέλος για  πρώτη φορά προβλέπεται ίση συμμετοχή ανδρών  και γυναικών στα όργανα του κόμματος.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή